cultura

Història local

De la calaixera a ‘L'Abans'

Un volum de més de vuit-centes planes recull un miler d'imatges de la vila d'Arbúcies entre el 1870 i el 1979

Una foto d'estudi és la més antiga, i el regidor de Cultura diu que l'obra en fascicles “ha de ser a totes les cases”

Un segle en imatges d'Arbúcies està recollit en l'obra L'Abans, que acaba d'editar Efadós. La iniciativa de l'editorial, que ja s'ha fet en altres municipis, com ara Puigcerdà, Palamós i Tordera, ha servit per aplegar imatges de la vida de l'entorn, celebracions, festes, arquitectura, ensenyament i turisme de la vila de les Enramades.

L'antic periodista d'El País Manel Serras ha estat el coordinador de l'obra. Explica que inicialment la foto més antiga que havien trobat era d'una excursió de membres del Centre Excursionista de Catalunya al castell de Montsoriu el 1879. Però L'Abans arbucienc recula encara més, fins al 1870. “La foto més antiga que hem trobat és la d'una família d'Arbúcies, amb pare, mare i filla, que va anar a fer-se una fotografia d'estudi a Barcelona.” Els arbuciencs de la imatge de la família Ferrer són Aleix Ferrer, Rita Vila i la filla Narcisa, nascuda el 1864.

“Patrimoni cultural”

El treball previ per fer l'obra ha servit perquè l'Ajuntament fes una crida a particulars i entitats per buscar documents del passat. “En la recerca, la gent va buscar fotos que haurien quedat a la calaixera o s'haurien perdut i que hem pogut recollir. Ja formen part del patrimoni cultural i històric d'Arbúcies.”

A banda de les cessions de particulars, l'obra també ha rebut aportacions de fons familiars, com ara el fons Bancells. “Pepi Bancells n'ha aportat moltes”, diu el coordinador. Les imatges s'han digitalitzat, i “s'han pogut identificar els protagonistes dels documents”.

Sis persones s'han encarregat, gairebé de manera altruista, de redactar un peu de foto per a cada imatge. I a l'inici de cadascun dels vuit capítols hi ha una breu explicació. “No es pretén fer una obra literària, sinó recuperar un patrimoni fotogràfic que s'hauria perdut.”

En l'acte de presentació de L'Abans a la sala de Can Delfí, el regidor de Cultura, Albert Mañé (Entesa), va explicar que el llibre “ha de ser a totes les cases”. L'obra, de 50 fascicles a un preu de 2,95 euros cadascun, es pot trobar cada divendres a les llibreries del poble i al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella. El dia de Sant Jordi es van lliurar les tapes de l'obra i el primer fascicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia