Sean Javier Barcelona
Arriba als cinemes ‘Caza al asesino', un ‘thriller' d'acció amb el segell de Hollywood que Penn i Bardem van rodar en diferents indrets de Catalunya
La presència de Catalunya a les grans produccions internacionals és més aviat escassa. Quan Woody Allen va venir a rodar Vicky Cristina Barcelona, es va organitzar tal rebombori que alguns mitjans van bromejar amb el titular Benvingut Mister Allen, en referència al clàssic de Berlanga. De tant en tant, però, aterra alguna gran producció, com la que avui s'estrena als cinemes, una de les més importants que s'han rodat mai a Catalunya: Caza al asesino, dirigida pel cineasta francès Pierre Morel i protagonitzada per Sean Penn i Javier Bardem.
Els dos actors, amb dos i un Oscar respectivament, interpreten dos antics membres d'un comando que realitzava operacions il·legals a Àfrica. Després d'assassinar un ministre a la República Democràtica del Congo, Terrier (interpretat per Sean Penn) canvia radicalment de vida, però al cap d'uns anys intenten matar-lo, i viatja a Barcelona per trobar el seu antic company (Bardem) i aclarir qui l'intenta eliminar.
Escenari principal
Darrere aquest thriller d'acció trepidant hi ha la productora de Hollywood Silver Pictures, responsable de sagues tan populars com Arma letal i The Matrix. Des de Barcelona hi ha participat el productor canari Adrián Guerra, a través de la seva productora Nostromo, responsable entre d'altres de Buried i Luces rojas. “D'entrada la pel·lícula s'havia de rodar a Lisboa –explica el productor a aquest diari–, però va sorgir la idea de reescriure el guió i ambientar-la a Espanya, i hi vam entrar nosaltres. Barcelona no havia estat mai l'escenari d'una gran pel·lícula d'acció. S'hi havia rodat alguna escena, però no la major part aquí com passa sovint amb París, Londres, Roma o Berlín.”
Una escena clau de la pel·lícula s'ha filmat a la Monumental, plena a vessar, durant una cursa de toros. Els toros ja estan prohibits, però els tòpics perduren. Altres indrets recognoscibles que hi apareixen són la rambla Catalunya, les Rambles, la plaça Reial... “Ells volien evitar, per un costat, la típica estampa de Barcelona amb la Sagrada Família o el passeig de Gràcia, però tampoc volien deixar de mostrar llocs que poden atreure els turistes.”
Òdena, Gavà i el Prat
“Barcelona és molt cinematogràfica, dóna per a molt –afirma Adrián Guerra–. Els plans que vam rodar des del Tibidabo els va fer un pilot especialista en rodatges aeris, que ha rodat Misión: imposible i altres grans produccions, i estava al·lucinat amb el que va filmar a Barcelona.” Amb tot, va ser una mica complicat: “La ciutat no està gaire acostumada a aquesta mena de rodatges, portàvem un equip de 500 persones i una mitjana de 30 camions i caravanes”, diu Guerra. Es va rodar a més indrets de Catalunya: una important escena d'acció passa en una masia d'Òdena (Anoia), i també hi ha localitzacions del Prat, Gavà, el Maresme, Sant Adrià de Besòs...
D'Orson a Vicky
Adrián Guerra, coproductor de Caza al asesino, remarca que “del gènere de thriller i cinema d'acció, a Barcelona només s'havia rodat una part d'Indomable de Steven Soderbergh”. Guerra va produir aquí Luces rojas, amb Robert De Niro, però la llista de títols amb actors i directors de Hollywood rodades a Catalunya és més aviat escassa. Coincidint amb el centenari del naixement d'Orson Welles, se celebren a Cardona els 50 anys del rodatge de Campanades a mitjanit, d'Orson Welles. En els últims anys destaquen la producció francesa Una casa de locos (2002), de Cédric Klapisch; El perfum (2006), de Tom Tykwer; Biutiful (2010), d'Alejandro González Iñárritu; els títols esmentats abans, Indomable (2011) i Luces rojas (2012), i sobretot, Vicky Cristina Barcelona (2008), de Woody Allen. “És la pel·lícula de referència de Barcelona –diu Adrián Guerra–; vagis on vagis, tothom la coneix.”