cultura

Margarit, nou premi Jaume Fuster

El guardó dels escriptors en llengua catalana reconeix un “poeta total”

El poeta Joan Margarit (Sanaüja, 1938) va ser guardonat ahir amb el quinzè premi Jaume Fuster que concedeix l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), per votació directa dels seus membres. “Escriure és l'ofici més solitari del món. Que aquesta soledat, en un moment donat, es giri cap a tu i et donin aquest reconeixement els companys, s'agraeix molt”, va declarar el poeta abans de llegir un poema seu, Lectura, i de rebre de la nova presidenta de l'AELC, Bel Olid, una estilogràfica, un diploma i el títol de soci d'honor de l'entitat.

La glossa sobre el poeta la va fer D. Sam Abrams, amb gran domini i un coneixement profund de l'obra de Margarit, la literatura universal i l'anglosaxona. “L'editor nord-americà Maxwell Perkins va ser el primer a entendre que la literatura de qualitat es podia vendre i podia tenir repercussió social, sense que això anés en detriment d'aquesta qualitat. Perkins va descobrir Scott Fitzgerald i El Gran Gatsby va ser de les primeres a demostrar aquesta teoria”, va explicar Abrams. I l'exemple és ben clar, la qualitat de Margarit es manté intacta tot i que de Des d'on tornar a estimar (Proa) n'ha venut 13.000 exemplars, molt per a una novel·la, inaudit per a un poemari.

Abrams va definir Margarit com a “poeta total, que conrea el realisme líric amb una gran subtilesa, que equilibra perfectament les emocions i les idees, un poeta de l'alteritat i, sobretot, un poeta autèntic”. Joan Margarit, que acumula 28 títols i que, amb aquest, ha rebut 18 premis, reconeix la influència de la poesia xinesa, l'anglosaxona i de dos catalans: Verdaguer i Maragall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.