Opinió

etcètera

núria puyuelo

Els barris vells i dels afores

Aquests dies de campanya electoral hem sentit moltes promeses per part dels candidats per millorar el municipi on vivim. Si ens entreteníem a llegir els programes electorals, en alguns d'ells s'incloïa com a proposta fer millores al casc antic del municipi, ja sigui per rehabilitar-ne les façanes o per restringir-hi la circulació de vehicles.

En català, però, és incorrecte parlar del casc antic perquè es considera un calc del castellà (casco antiguo). Per referir-nos-hi, hem de fer servir altres fórmules, com ara nucli antic, barri antic o, fins i tot, centre històric o part vella.

En català, la paraula casc vol dir “peça de l'armadura que cobria i resguardava el cap”. A partir d'aquest significat el mot ha pres altres sentits per metonímia, com ara el casc d'un barret, és a dir, la copa del barret; el casc d'un cavall, l'unglot del cavall; un casc d'arengades, és a dir, un barril d'arengades, o també significa un envàs de vidre per contenir i transportar líquids.

Ara bé, en castellà la paraula casco té dos significats més que el català no recull. L'un és el conjunt d'edificacions d'una població, el casco urbano que comentàvem, i l'altre és el cos d'una nau o un vaixell, que en català cal anomenar buc, així com el conjunt de parets que limiten l'espai que ocupa una casa, que és el buc o la carcassa d'una casa, i no el casc del vaixell o el casc d'una casa.

Així doncs, si els futurs alcaldes volen rehabilitar la part antiga de la ciutat, hauran de posar ordre al nucli antic i no pas al casc antic.

Una altra part dels municipis on s'acostumen a fer propostes electorals és al voltant de la població, en aquest cas per anunciar millores en l'accés al poble o per als barris més perifèrics. En aquest punt és important recordar que en català diem els afores de la ciutat, i no les afores.

Sabíeu que...
En català, la part antiga de la ciutat no s'anomena casc antic sinó barri antic o nucli antic, a diferència del castellà, que sí que té aquesta accepció del mot casc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Zetak,
Grup navarrès liderat per Pello Reparaz

“Cantar en basc és el que ens obre moltes portes”

Figueres
Xavier Nieto Prieto
Arqueòleg

“L’arqueologia subaquàtica té un glamur i dona molt de joc”

Girona

El compromís “universal” de l’escenògraf Alfons Flores

L’Hospitalet de Llobregat
balanç

El 24è Festival de Cap Roig tanca amb 48.509 assistents

palafrugell
música

Guillem Gisbert i La Ludwig Band canten junts ‘Les aventures del general Lluna’ a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
festival

El nou festival Winterfest arribarà a Fontanals de Cerdanya el 6 i 7 de desembre

Fontanals de cerdanya
patrimoni

Salou instal·la jardineres inspirades en el modernisme

Salou
cultura

Tretze programes de la festa major de Vilafranca del Penedès, amb sorpresa de joia

Vilafranca del Penedès
Música

Marta Shanti guanya el 45è Concurs de Cançó de Salitja amb “Fada negra”

Salitja