Llibres

novel·la

Xavier Cortadellas

Quan ets lluny de casa

Tinc entès que l'any pas­sat va ser la segona vegada que el bar­ce­loní Antoni Car­rasco es va pre­sen­tar al premi de novel·la curta Just M. Casero. El va gua­nyar. Per una­ni­mi­tat del jurat. Entre el pri­mer i el segon cop, hi ha uns quants anys de diferència. Car­rasco ha apro­fi­tat aquests anys per ree­la­bo­rar Ocells, la pri­mera de les tres nar­ra­ci­ons de què es com­pon La segona lluna, i per com­ple­tar-la amb dues nar­ra­ci­ons més: Cavalls i Camells. Totes tres tenen el fil con­duc­tor de la malal­tia, l'ombra segura però incerta i inqui­e­tant de la mort. Tras­bal­sa­dora. Una novel·la en potència que pren el títol d'una frase d'un relat de Lor­rie Moore que no he lle­git i que a mi m'ha fet pen­sar en Tere­seta-que-bai­xava-les-esca­les, de Sal­va­dor Espriu. És per això que em ser­veixo de les matei­xes parau­les que va uti­lit­zar Llo­renç Vila­llonga en par­lar d'aquell relat. La tècnica és la mateixa. No tot és tan modern o tan cine­ma­togràfic com pot sem­blar a un pri­mer cop d'ull. La història d'una vida, en el cas d'Espriu; d'una part d'una vida, però la més impor­tant, a La segona lluna. Tots dos expli­quen només alguns moments, com fines­tres enmig d'un túnel. Espriu, natu­ral­ment, és molt més des­car­nat, no sem­bla que hi sobri ni una paraula a Tere­seta. Tot Tere­seta és un diàleg; la veu nar­ra­dora dels tres relats de Car­rasco, en canvi, és en pri­mera per­sona. No sabrem el nom del nar­ra­dor, de la mateixa manera que ell no ens narra tam­poc el moment de la mort de cap per­so­natge. És curiós, no obs­tant, que la mort sigui encara més pre­sent a La segona lluna, que no en Espriu. A Ocells, conei­xem Tacho en un hos­pi­tal. A Cavalls, sabrem que ja fa temps que és mort. A Camells, que el nar­ra­dor pensa cada any en ell, quan fa broma amb Bea la nit de Reis i men­gen el tros de torró que han dei­xat al plat i beuen l'aigua del got dels camells perquè al cap­da­vall, “els reis són els pares”. Entre­mig, la casa que ha anat fent el nar­ra­dor. I que s'ha anat des­fent amb el temps. Efímera com la vida.

Per­so­natge com­par­tit

No deu ser casual que Tacho, l'únic pare que conei­xem a La segona lluna des­comp­tant un per­so­natge molt secun­dari de Cavalls, sigui també l'únic per­so­natge de tots que sabem amb segu­re­tat que mor. Dels altres, el que sabem més segur és que no són a casa. Júlia, la nena que pro­ta­go­nitza Camells jun­ta­ment amb el nar­ra­dor, és en un càmping a Anda­lu­sia, a tocar el Rocío. Roser Pau­tas, la mare del nar­ra­dor i pro­ta­go­nista també amb ell de Camells, és en un hos­pi­tal com Tacho. També és lluny de casa Sara, una infer­mera cubana.

Antoni Car­rasco ha cohe­si­o­nat els tres relats amb tot de coin­cidències: els dels ani­mals, que té poca força a Camells; el del record que és tan selec­tiu com ho són tots els relats nar­rats des del punt de vista d'un per­so­natge. Més que tants detalls sobre la religió o el Rocío, al lec­tor li hau­ria con­vin­gut més saber què ha pas­sat entre el nar­ra­dor i Bea a Cavalls. Però La segona lluna és un bon lli­bre. Val la pena lle­gir-lo. No hi tro­ba­rem efec­tis­mes, tal com va dir Vicenç Pagès, encara que sí un xic de nar­ració exces­siva a Cavalls, un excés que alen­teix un xic forçada­ment el desen­llaç i que intu­eixo que té més a veure amb el pas­sat per­so­nal de Car­rasco que no amb el relat.

Allu­nya un xic massa Cavalls del millor Ray­mond Car­ver. Més con­tin­gut. Dels tres relats, el més rodó és el pri­mer. Hi ajuda el fet que tots els per­so­nat­ges viuen un eclipsi. No passa això mateix a Cavalls. Tam­poc no és tan eficaç com l'eclipsi la caval­cada de Reis a Camells perquè, dife­rent­ment de Tacho, Roser Pau­tas no pot deci­dir si vol anar-hi. El lec­tor anirà des­co­brint que el nar­ra­dor ens parla d'ell mateix i que, com la majo­ria de per­so­nat­ges en el moment que sem­bla que la mort ha deci­dit triar-los, ell tam­poc no és ben bé a casa. Al cap­da­vall, però és de la casa que ha anat fent del que ens ha estat par­lant en els tres relats men­tre ens par­lava també dels altres.

La segona lluna
Antoni Carrasco
Premi de novel·la curta Just M. Casero Editorial: Empúries Barcelona, 2015 Pàgines: 135 Preu:16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.