Art

art&co

pilar parcerisas

‘Fracassart'

Un antitractat de l'art

No podia ser ningú més que Carles Hac Mor, autor de la Despintura del jo, únic titular reconegut del textualisme literari a Catalunya, i amb nombroses incursions en el món performàntic de les arts visuals, amén de ser l'autor i l'instigador de nombrosos manifestos i escriba d'uns quants escrits de l'històric moviment de l'art conceptual a Catalunya, en concret del Grup de Treball. Hac Mor es manifesta de nou amb el text Fracassart: De la no-mort de l'art, publicat pel Museu de Granollers, que acull la posada en escena del manifest amb fotografies de Vicenç Viaplana creades ad hoc.

Nihilisme postdadà

El Fracassart d'Hac Mor es presenta com un tractat antiacadèmic, presidit pel nihilisme històric, que perpetua la negativitat que comença a final del segle XIX amb la mort de Déu i acaba amb altres morts, com ara la de l'autor, la de les ideologies, l'assassinat de la pintura o la fi de la història. “Ara bé –diu Hac Mor–, cap d'aquestes morts, que sovint són vistes com a suïcidis, no ha deixat gairebé mai cap cadàver i, tanmateix, d'aquestes despulles fictícies en ressuscita de tant en tant el difunt, que aviat acaba anunciant el seu nou enterrament immediat.” Aquesta és la crònica irònica del fracàs de l'art i de l'home, tanmateix, del Romanticisme ençà i fins avui. La ullada ultraràpida que l'autor ens serveix en aquesta evolució de l'art vist des del punt de vista del fracàs tant passa revista als moviments paraigua de l'evolució de l'art i el pensament que ha travessat els segles XIX, XX i XXI, com repesca alguns casos rars que la història i la crítica han passat per alt.

Adeptes invisibles

Els adeptes del Fracassart creixen dia a dia, però ningú no els veu perquè són invisibles. Segons Hac Mor, “s'hi atalaien els passos que els artistes han fet cap a la no-mort de l'art, mentre movien sense parar les excrescències que l'art anava produint”. Ser fracassartista és una forma d'insurrecció que, segons l'autor, s'ha iniciat arran de l'actual crisi de tot, inclosa la institució art. L'antitractat es fa ressò de la sensació de fracàs col·lectiu del sector de l'art, per la mediocritat en l'actuació dels museus i gestió pública que s'ha fet al nostre país en nom de la modernitat, engruixint les files dels fracassartistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia