cultura

Banyoles estrena una jornada per fomentar l'observació dels astres

L'associació de divulgació científica Astrobanyoles organitza per primer cop la Festa de l'Astronomia, adreçada sobretot a un públic familiar i escolars

Dissabte i diumenge se celebrarà la primera edició de la Festa de l'Astronomia de Banyoles, consistent en una sèrie de propostes lúdiques i divulgatives que l'associació científica local Astrobanyoles ha organitzat en clau didàctica, pensant sobretot en un públic familiar, així com en els escolars. La iniciativa és un pas més en la feina de difusió de diverses disciplines científiques –i especialment de l'astronomia– d'aquesta entitat nascuda el 2002 i que ha esdevingut de les més actives de la ciutat. Fruit d'aquesta tasca és l'augment de l'afició a l'astronomia a la comarca, que l'entitat està aconseguint a partir de xerrades i sessions per observar el firmament, principalment als centres d'ensenyament. En algunes observacions fetes a l'estiu al pla de Martís i al puig de Sant Martirià, amb aficionats de totes les edats –explica el president d'Astrobanyoles, Joan Anton Abellan–, han reunit més de seixanta persones. “Amb la festa volem acostar-nos més als ciutadans”, hi afegeix.

El programa

Dissabte, de les onze del matí a la una del migdia, es podrà observar el sol amb un telescopi instal·lat a la plaça dels Estudis. A les cinc de la tarda, al Museu Darder, l'Associació de Teatre de Contacte posarà en escena una recreació del judici de la Inquisició a Galileu i, tot seguit, es representaran uns monòlegs per explicar, de manera entenedora, alguns aspectes de la ciència.

Per acabar la jornada, el professor del departament d'astronomia i meteorologia de la UB Xavier Luri oferirà la conferència El mètode científic aplicat a la vida diària (Museu Darder, 19 h).

Un planetari

D'altra banda, a l'interior del Darder s'instal·larà un planetari (dissabte, de 10.30 a 13 h, i diumenge, de 10.30 a 14 h). Dilluns i dimarts també hi serà, però estarà reservat a grups escolars.

LA DATA

13.06.15
és el dia en què tindrà lloc el gruix de la festa, tot i que el planetari estarà instal·lat durant més dies.

El repte de tenir un observatori a la comarca

El principal escull amb què es troba Astrobanyoles a l'hora de divulgar l'astronomia és la falta d'un observatori fix, circumstància que els obliga a desplaçar els telescopis cada cop que organitzen una observació. Fa anys que s'està buscant un emplaçament a la comarca i, en concret, a Vilademuls. L'objectiu –explica Abellan– és un edifici allunyat de nuclis importants de població, per evitar la contaminació lumínica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès
Cinema

El cinema Truffaut renova la seva identitat visual corporativa

Girona