cultura

L'il·lustrador Miquel Rabert dibuixa la història d'una orquestra peculiar

L'Orquestra de la Bona Sort ha editat un còmic en commemoració dels seus 12 anys de trajectòria

Miquel Rabert, proper a la banda, n'és l'il·lustrador

Nascut a Tordera el 1963, Miquel Rabert parla de l'últim llibre que ha il·lustrat. L'Orquestra de la Bona sort, un conte de música i follia fet realitat dóna a conèixer aquesta banda, integrada per persones que pateixen problemes de salut mental. A més, en repassa els 12 anys de trajectòria culminats, recentment, amb una fita històrica: actuar a Berlín.

Per tot això, la Comunitat Terapèutica del Maresme ha editat aquest còmic dedicat a l'Orquestra de la Bona Sort, amb textos de Lluïsa Bosch, Valentí Agustí, Joan Tresserras i il·lustracions de Miquel Rabert. El dibuixant és molt afí a la banda, ja que ha actuat com a pallasso, l'altra vessant de Rabert, al Molí d'en Puigvert, centre de dia de Palafolls on assisteixen els membres de l'orquestra. A més, una persona del seu entorn n'és un dels músics. “Crec que la musicoteràpia és una eina molt positiva per ells, els estimula i els fa sentir útils davant la societat”, opina Rabert, partidari d'aquest mètode.

Quant a les il·lustracions, el dibuixant es va inspirar en els membres de la banda, a més de documentar-se sobre la seva història. “Quan el conte va sortir a la llum els va agradar molt i s'hi van sentir molt identificats”, afirma el maresmenc. Rabert, a l'hora de dibuixar, ha anat creant un “estil propi”, que es basa en la “línia clara i detallista”. Hergé i Pilarín Bayés són alguns dels seus referents que apliquen aquesta tècnica –“de petit em feia un fart de comprar còmics d'en Tintín”, recorda Rabert.

El dibuixant té una llarga trajectòria com a il·lustrador. Va començar a publicar en revistes i diaris locals com La Veu del Maresme i també dibuixava cartells per encàrrec, fins que, el 2003, va il·lustrar el seu primer llibre Quinito..., quin curs el teu!, amb la continuació Quinito..., un nou curs!, de Barcanova. De fet, la mateixa editorial ha volgut potenciar la faceta com a pallasso de Rabert, de tal manera que el maresmenc ofereix xerrades teatralitzades sobre la il·lustració en moltes escoles de Catalunya.

“Una imatge val més que mil paraules ja que ajuda a entendre el text, per això cal seleccionar acuradament els conceptes que es volen expressar”, conclou Rabert.

Miquelet, l'àlter ego

A més d' il·lustrador, Miquel Rabert exerceix com a pallasso, la seva altra passió. Amb el sobrenom de Miquelet va iniciar la seva carrera professional el 1996 i, des de llavors, ha treballat en companyies de renom com ho és el mític Circ Raluy. A més de fer pallassades a l'Estat espanyol, el clown torderenc ha recorregut països com ara l'Argentina i el Japó. Miquel Rabert afirma que s'ho passa molt bé fent de pallasso i, actualment, està immers en el seu propi espectacle, titulat Pallassades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.