cultura

Cultura

El primer Canet Rock

Una mostra a l'edifici del Calisay d'Arenys de Mar mostra material fotogràfic i audiovisual de les primeres edicions del mític festival

Lluís Gendrau, comissari de l'exposició, defineix la trobada com el “Woodstock català”

Acinc dies d'una nova edició del recuperat festival Canet Rock, el centre cultural Calisay d'Arenys de Mar presenta material inèdit de les primeres edicions del mític festival, als anys 70. Una exposició “antològica” amb un centenar de fotografies i més de sis hores de projeccions audiovisuals que permeten al públic fer “una immersió en un festival que va ser una illa de llibertat i que continua sent un referent per a la música al segle XXI”, explica el director del grup Enderrock, Lluís Gendrau, comissari de la mostra. Gendrau defensa el Canet Rock com un festival que és “la fotografia d'un país amb una història musical potentíssima” i que manté l'essència dels primers anys i l'anhel de llibertat. 40 anys i 1 dia (1975-2015) és un viatge a la història de la música catalana que explica amb imatges el canvi d'estètica i d'escena musical que hi ha entre les primeres edicions del Canet Rock, als anys 70, i la versió recuperada del festival que el proper dissabte dia 4 tornarà a omplir l'espai del Pla d'en Sala després que l'any passat va tornar a organitzar-se amb el suport incondicional de 25.000 seguidors. “Molta gent ens diu que hi era, però no recorden què van veure i aquesta és una bona manera de fer aquest viatge”, explica Gendrau en referència al material que es pot veure a l'exposició. “El públic es retrobarà amb imatges dels setanta, que el país era hippy i buscava la llibertat. Era el Woodstock català”, afirma el director d'Enderrock, en al·lusió al festival de Nova York dels anys 60: “El Canet Rock dels 70 era l'esperit de llibertat, sexe, droga i rock-and-roll, però estic convençut que d'aquí quaranta anys la gent jove també veurà el Canet Rock d'ara com un punt de llibertat.”

L'exposició inclou més d'un centenar d'imatges de fotògrafs professionals i amateurs, com Francesc Fàbregas, Xavier Mercadé, Enric Lucena, el malgratenc Vicens Tomàs o Pere Riera. “Hem recuperat material que la gent tenia a casa guardat i no li donava gaire importància”, explica Gendrau. El mateix passa amb l'audiovisual, del qual s'han obtingut hores i hores de projeccions. A banda de la mirada retrospectiva, Gendrau reivindica la “continuïtat” històrica que aporten grups com Sopa de Cabra, amb 25 anys sobre els escenaris; La Trinca, que serà present al Canet Rock 2015 de la mà de Josep Maria Mainat; Pi de la Serra, que actuarà amb Sanjosex, o l'Elèctrica Dharma, que ja hi era als anys setanta i que es manté en actiu amb un aplaudit retorn als escenaris.

L'exposició es pot visitar fins l'endemà del Canet Rock, és a dir, fins al diumenge 5 de juliol. Gendrau recorda que el Pla d'en Sala, on se celebra el festival, pertany en realitat al municipi d'Arenys de Mar i que, per tant, el camí lògic
per arribar-hi és passar abans per Arenys i fer una aturada per visitar l'exposició. “Són dos municipis que sumen per una fita històrica”, constata convençut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia