cultura

Músiques de referència per al Paupaterres dels 18 anys

El cartell del festival de Tàrrega inclou Els Amics de les Arts, Kepa Junquera, Esne Beltza, Zoo, Soweto i La Terrasseta de Preixens, entre altres

L'espai infantil amplia activitats i horaris

El Paupaterres, una de les principals cites musicals de l'estiu a les terres de Lleida, compleix enguany 18 anys amb una salut de ferro, una destacada oferta musical i novetats. El festival se celebrarà els pròxims 17 i 18 de juliol a Tàrrega i està organitzat pels seus fundadors –l'Associació Paupaterres– i l'Ajuntament.

Lluís Agea, codirector del Paupaterres, es mostra satisfet del balanç: “Són 18 anys. Altres festivals han desaparegut, però el Paupaterres està consolidat i és un referent”, explica. El Paupaterres va néixer per donar a conèixer al públic lleidatà les anomenades músiques del món, però ha anat evolucionant, tot i que el manté amb algunes de les seves propostes del cartell. “Ens interessa la música d'arrel tradicional, però amb sonoritzacions contemporànies”, diu Agea. Així, s'hi emmarquen clarament els concerts dels bascos Kepa Junquera i Esne Beltza. El compositor basc, que ha donat a conèixer fora del País Basc l'acordió tradicional trikitixa, repassarà precisament la història d'aquest instrument, que sona a totes les festes basques. La formació femenina Sorginak l'acompanya amb un cor polifònic i pandero. Esne Beltza és una formació força coneguda a la seva terra, però amb poques actuacions a Catalunya. Amb un so potent, utilitza instruments tradicionals amb ritmes que van de l'ska al hip-hop.

Malgrat que aquest Paupaterres posa el focus en la música basca, són 13 en total els concerts del festival i constitueixen un bon aparador d'estils musicals. El festival no descura les formacions lleidatanes, i els sons ballables de La Terrasseta de Preixens en són una bona mostra. Però també les actuacions dels veterans lleidatans La Família Torelli, fruit de la col·laboració amb l'associació Ponent Roots, amb qui han signat enguany un conveni de suport mutu. “Buscàvem introduir-nos una mica més a la ciutat de Lleida. El festival ja hi és conegut, però els Ponent Roots allà són a casa seva”, explica Agea. Així, els discjòqueis Edu i Uri amenitzaran divendres l'espera entre concerts i punxaran després clàssics de la música negra.

Noms de referència del panorama musical català amb música ballable com els barcelonins Soweto i els Xeic! seran al Paupaterres. També els Amics de les Arts, que oferiran l'espectacle dels seus 10 anys de vida. Un dels concerts destacats és el de Zoo. Aquest col·lectiu musical valencià, nascut de la mà d'un exmembre d'Orxata Sound System, es caracteritza per temes amb lletres polítiques i ritmes de hip-hop, ska i rock. El Paupaterres espera rebre unes set mil persones, amb entrades gratuïtes fins a les onze de la nit i, a partir d'aquella hora, a 5 euros amb consumició.

LA FRASE

Són 18 anys. Altres han desaparegut, però el Paupaterres està consolidat i és un referent
Lluís Agea
CODIRECTOR FESTIVAL PAUPATERRES

El Pau del Super3 i rock a l'aigua

Enguany, el Paupakids, l'espai dedicat a la canalla i les famílies, ofereix novetats. El festival ha signat un acord amb l'Associació Alba de Tàrrega, dedicada a l'atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual. Així, joves targarins amb formació en lleure s'encarregaran de gestionar la zona. La demanda de les famílies ha portat el festival a ampliar les activitats per a aquest públic, segons Lluís Agea. “A les 10 de la nit, quan comencen els concerts, havien de marxar, per això vam engegar un espai per a ells. Enguany, també hi haurà tallers i música durant la tarda”, explica.

Ambäukatunàbia hi oferirà l'espectacle Bassal rock, que uneix l'animació musical amb activitats aquàtiques. A l'espai del Paupakids, hi haurà tallers de manualitats, pintar-se la cara i una zona d'inflables. L'amfitrió serà el Pau, el personatge del Club Super3, que actuarà en directe al càmping municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.