LLORENÇ CAPDEVILA
ESCRIPTOR
“Hi ha pobles que s'han ofegat sota el ciment”
Llorenç Capdevila ha estat guardonat amb el premi Ferran Canyameres de novel·la, en la seva 24a edició, i Pagès Editors li publicarà l'obra a finals d'any
‘Pacte de silenci' és un llibre ambientat l'any 1935 que acaba just quan comença la Guerra Civil
El poble serveix a l'autor per retratar les tensions que es vivien als anys trenta
Vilanova del Tossal no existeix. S'assembla a Alpicat, però és un poble que em faig a mida
El dia d'avui està gravat a foc en la memòria de molta gent gran. Un 18 de juliol de fa 79 anys esclatava una guerra civil que dessagnaria el país. Pacte de silenci, la novel·la guanyadora del darrer premi Ferran Canyameres, acaba just abans. Llorenç Capdevila (Alpicat, 1969) situa l'acció entre el setembre del 1935 i el juliol de 1936. Un curs escolar. Deformació professional de qui fa vint anys que exerceix de professor a l'IES d'Auro de Santpedor. Durant aquest temps Alpicat ha passat de ser un poble pagès de mil habitants a pràcticament convertir-se en un barri residencial de Lleida. La proliferació de cases adossades ha desdibuixat el paisatge rural de la seva infantesa, el que l'ha portat a crear un poble imaginari que s'assembla molt a l'Alpicat que ja no existeix, Vilanova del Tossal. Ja hi havia ambientat altres llibres, però a Pacte de silenci, que veurà la llum a finals d'any a Pagès Editors, Vilanova del Tossal creix. Adquireix el protagonisme de la Mequinensa submergida sota el pantà de Riba-roja en l'obra de Jesús Moncada. Al cap i a la fi, també és un món perdut.
exemple, en aquell moment hi havia dues sales de ball: La Unió i L'Íntima. O s'era d'una o s'era de l'altra. Als pobles petits les divisions no eren només per motius ideològics, però la societat estava molt polaritzada. Vaig conviure durant molts anys amb dues dietes que eren adolescents en aquesta època i sempre em van atreure molt les coses que m'explicaven dels anys trenta, encara que a elles, com a tanta gent de la seva generació, sempre els va costar molt parlar de política.