cultura

Luz: “Cada dia tinc més respecte al públic”

La cantant oferirà el 7 d'agost a Peralada un dels últims concerts de la gira del disc ‘Almas gemelas' a l'Estat

Luz Casal encadena tres anys actuant a l'estiu a l'Empordà: després de Roses (Sons del Món) i Cap Roig, el 7 d'agost vinent actuarà per primera vegada en el Festival Castell de Peralada (22 h, de 35 a 90 euros) en el que serà un dels últims concerts de la gira del disc Almas gemelas (2013) a l'Estat espanyol. “Després m'agradaria parar una mica i dedicar-me a treballar en cançons noves”, diu aquesta gallega de 56 anys i energia inesgotable, que acaba d'arribar de Xile, on ha fet quatre concerts.

En realitat, la de Luz és ja gairebé una gira permanent. “Això ho he après de Dylan”, diu ella mig en broma. I a tot arreu on va s'entrega al màxim, amb concerts que sovint arriben a les dues hores. “Jo sempre tinc en compte que l'excés mata i el defecte deixa insatisfeta la gent, així que procuro no quedar curta ni fer concerts de tres hores que jo mateixa ja no suporto ni a l'artista que més m'agrada. Quan estic a l'escenari no em canso gens i em desapareixen tots els mals. Però per sobre de tot tinc cada dia més respecte al públic, potser perquè he viscut aquest món des de molt petita i des de molt avall.” Una actitud molt professional. “Per a mi ser professional és respectar al proïsme i ser solidari, també en el treball. És tot un regal tenir gent que vulgui gastar el seu temps i els seus diners per venir als meus concerts.”

Luz aclareix que treballa tant per no perdre l'ofici: “L'experiència que has acumulat en el directe no la pots tenir enlloc més que a l'escenari. Un bon cirurgià no deixa d'operar, i també en la música hi ha una pràctica i una immediatesa que es perden si t'atures. A més, tinc una banda i un equip de gent amb els quals fa molts anys que treballo i són molt inspiradors. I em costa molt dir que no a un concert: si t'han trucat és perquè volen comptar amb tu.” Més o menys li passa el mateix quan li demanen la seva implicació en moltes causes solidàries, relacionades amb el càncer i altres malalties. El concert de Peralada, per exemple, tindrà una dimensió benèfica, relacionada amb la Fundació ACE , que dóna suport als malalts d'Alzheimer. Com tots els seus concerts, serà únic i irrepetible. “Considero importantíssim saber quin públic tinc al davant. I com que a Peralada sé que hi haurà espectadors francesos, segur que faré alguna cosa per a ells.”

‘Rufino', el seu ‘Despulla'm'

Trenta anys després d'haver-la editat en disc, Luz continua cantant Rufino en directe, per mostrar la seva cara més rockera i desacomplexada. Sobre aquest tema que li va escriure la seva estimada Carmen Santonja (1934-2000), 50% de Vainica Doble i col·laboradora seva en molts projectes, Luz diu: “És una cançó que m'agrada perquè em permet convertir-me en aquest personatge tendre, frívol i una mica absurd, que em resulta molt divertit. Vaig anar a veure fa cinc anys un concert de Juliette Gréco i, amb més de 80 anys, continuava cantant Déshabillez-moi (Despulla'm). Rufino té també aquesta frescor i desinhibició que aparentment ja no em pertoquen a la meva edat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia