cultura

Nit de Foc a Vilars d'Arbeca

Vetllada al jaciment

El jaciment de Vilars a Arbeca obrirà les portes la nit de l'1 d'agost perquè s'hi facin les activitats de la Nit de Foc, un esdeveniment que aplega unes mil cinc-centes persones

Després de vint anys, els treballs arqueològics continuen en aquest espai, com la tasca duta a terme aquest juliol sobre sis grans forns

La fortalesa no va ser destruïda,sinó desallotjada per la manca d'espai per créixer

A quatre quilòmetres d'Arbeca, a prop del canal d'Urgell, s'alça un conjunt històric i arqueològic excepcional, únic per les seves característiques al nostre país: la fortalesa ilergeta de Vilars, bastida el segle VIII aC. Ara fa deu anys un grup de persones amb voluntat de donar a conèixer aquest llegat monumental va crear l'Associació d'Amics de Vilars. “La nostra idea era organitzar activitats lúdiques i festives al voltant del jaciment per tal que la gent s'hi apropés i s'adonés que es tracta d'un espai molt interessant”, explica el president de l'entitat, Josep Pau. Entre aquestes activitats, hi figura la Nit de Foc a Vilars, que des de fa vuit anys se celebra el primer cap de setmana d'agost “aprofitant que els estiuejants ja són a la zona”, diu Pau, que hi afegeix que “és una activitat molt popular que aplega unes mil cinc-centes persones, gent variada que aprofita una vetllada agradable a la fresca amb un espectacle molt bonic”. Enguany la Nit de Foc a Vilars serà el dia 1 d'agost. Els actes començaran a les nou de la nit amb un espectacle infantil a càrrec de La Cremallera Teatre. Tot seguit, els grallers La Revolta amenitzaran una cercavila i, a les onze de la nit, Sac Espectacles començarà el piromusical. La festa s'allargarà fins a la matinada amb el concert de rumba d'Er Taqueta. Tothom podrà accedir al recinte a partir de dos quarts de nou del vespre i visitar les parades d'artesania del mercat. Com és habitual hi haurà servei de bar i d'entrepans. L'entrada costarà dos euros.

Més activitats

En el seu afany d'apropar el jaciment al públic, l'Associació d'Amics de Vilars organitza altres activitats durant l'any, com el tast de jazz que es va programar la primera setmana de juliol, la festa de l'entitat, que acostuma a ser al juny i en la qual es lloguen grues elevadores per tal d'oferir una vista de conjunt i espectacular sobre el jaciment, i també participa en el cap de setmana ibèric, junt amb 'altres jaciments del país, un esdeveniment que tindrà lloc el mes d'octubre i que es dedicarà a l'alimentació en aquell període històric. D'altra banda, l'entitat també promou altres activitats esporàdiques, com ara concerts, cinema a la fresca i la cursa dels ibers, amb punt de sortida al conjunt arqueològic.

A la plana

El jaciment de Vilars té com a particularitat que, a diferència de la resta, està situat a la plana. “Els ibers construïen els seus poblats en punts elevats des d'on controlar el territori, però el jaciment d'Arbeca es va bastir a la plana”, exposa Pau. “Per això el poble disposava d'un sistema defensiu que no tenen els altres. Estava protegit per una muralla de quatre metres d'ample amb catorze torres. El sistema defensiu estava reforçat amb una barrera de pedres clavades (chevaux-de-frise) i un fossat d'aigua, que és on actualment fem les activitats. Tenia forma ovalada i ha arribat als nostres dies pràcticament com era, amb les edificacions derruïdes, però es pot resseguir perfectament la planta. Per tot plegat, és molt difícil poder trobar un jaciment similar”, conclou Pau.

Les excavacions van començar el 1985 amb unes perspectives no gaire espectaculars. Des de llavors, cada any s'hi han fet treballs com els que s'han dut a terme recentment, que, entre altres troballes i com a curiositat en l'àmbit de la vida quotidiana, han permès descobrir “espines de peix, que en un lloc allunyat de la costa fan pensar que ja tenien algun tipus de comerç o sistemes per a conservar el peix”, comenta Pau. Cal dir que aquest mes de juliol els treballs del Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida s'han centrat en l'estudi dels forns de la primera edat de ferro, en concret sis grans estructures de planta circular situades en un espai comunitari i que podrien estar relacionades amb la gestió de recursos agrícoles i usos culinaris. Cal dir que les peces que s'han trobat durant aquests vint anys d'excavacions estan dipositades al Museu Nacional d'Arqueologia de Catalunya. “La idea és poder disposar d'un Centre d'Interpretació a Arbeca en el futur”, explica el president de l'Associació d'Amics de Vilars. “Tenim el pla director redactat, però falta el finançament per poder fer realitat el projecte.”

La fortalesa de Vilars va ser ocupada durant quatre-cents anys. L'assentament en aquesta plana de l'Urgell es remuntaria a fa uns 2800 anys. S'hi van construir parets, torres, cases, forns, places i carrers, tot envoltat per una imponent muralla amb una torre porta quadrangular d'accés a la zona est.

Aquells que desitgin visitar el jaciment, poden fer-ho els dissabtes i diumenges de deu del matí a dues del migdia. Les visites guiades comencen a les dotze. També es poden concertar visites trucant al telèfon 973 16 00 08.

Data
1 d'agost
Més informació
www.amicsdevilars.com www.arbeca.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA