cultura

Cabrera de Mar estrena gegant en la festa major de Sant Feliu

La nova colla presentarà la figura d'en Perot aquest vespre, després del pregó

La col·laboració entre les entitats ha permès confegir un programa engrescador, amb activitats fins al 3 d'agost

“Som un grup de joves que des de l'estiu passat estem treballant en la creació de la colla gegantera i d'un gegant per a Cabrera, perquè enteníem que no podia ser que el nostre poble no tingués gegants”, explica la presidenta de la nova entitat, Cristina Simó. I dit i fet, tot ha anat molt de pressa. L'Ajuntament es va fer càrrec del pressupost de la construcció de la nova figura al taller Gabins de Torelló i dels instruments, les gralles i el timbal, que l'acompanyaran musicalment. Com a figura històrica representativa es va escollir Pere Joan Ferrer, senyor de Burriac; per això la figura, de 3,95 metres d'altura, llueix una corona amb set torres, ja que era baró de la comarca, els dos llibres que va escriure, una espasa, la clau del castell i l'escut de la localitat. Popularment se'l coneixerà com a Perot.

Complicitats

La nova colla gegantera ha tingut la col·laboració de la colla de diables Macabres, que en aquesta festa major també presenta figures; la nova bèstia de foc, que porta per nom Rosegaescrots i la bruixa Isolda, i el capgròs de foc Marc Empaitabruixes. Tots plegats, amb el gegant, aniran desplegant diversos actes que escenificaran una història particular que es pot consultar en el Facebook de la colla gegantera.

Tot començarà aquest vespre, després del pregó de l'Associació Grillats, que oferirà l'obra de teatre El baró de Burriac, que explica la vida del nou gegant. Tot seguit, tindrà lloc la presentació d'en Pere Joan Ferrer, que està impacient per trobar esposa i organitza un ball amb unes joves donzelles que resulten ser unes bruixes que s'enfaden molt en no ser escollides i desfermen la seva ira amb música i foc. Finalment tindrà lloc el judici d'una de les bruixes, que serà condemnada a la foguera el dia 2. Abans, però, el dissabte després de la missa solemne, en Rosegaescrots i la bruixa Isolda, i en Marc Empaitabruixes i en Perot, estrenaran el seu ball. L'endemà a la tarda serà la convidada del Senyor de Burriac, amb gegants arribats de Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrils i de diversos barris de Barcelona, i a la nit es procedirà a la crema de bruixes, en una foguera preparada davant l'església. Però tot fa sospitar que en aquell moment apareixeran altres bruixes per rescatar la seva companya, amb tot d'encanteris contra els vilatans. En aquesta nit de foc també hi participaran les colles de diables de Blanes i Ripollet. Finalment, dilluns al matí en Perot tornarà cap al castell de Burriac; en Rosegaescrots i la bruixa Isolda, a la cova de les bruixes, i en Marc Empaitabruixes, a la platja. Cal dir que la colla gegantera ja treballa per crear una geganta que acompanyi en Perot.

Les propostes consolidades es mantenen

La nova articulació del programa amb l'escenificació d'una narració en diferents actes no ha impedit multitud de propostes ja consolidades. Així, aquesta nit tindrà lloc el Pasturabirres i el concert d'Hotel Cochambre. Dissabte, després de les matinades, es podrà participar en la cronoescalada, esmorzar coca amb llonganissa o deixar que la mainada jugui als inflables i es remulli en la xeringada. A la tarda Pengim Penjam oferirà una sessió de pallassos i titelles, la Principal de Llobregat interpretarà el seu programa de sardanes i la nit es clourà amb un espectacle musical molt especial. Diumenge al matí es podrà aprofitar per conèixer millor la població, amb la ruta Cabrera, pagesos i senyors. El programa també convida a la bicicletada, al torneig de skate i Scooter, a la guerra d'aigua i al dinar de festa major. A la tarda, abans de la tradicional baixada d'andròmines, a 3/4 de 5, s'oferirà un espectacle de pallassos. L'orquestra Rosaleda s'ocuparà del concert i el ball de festa major. També hi haurà jazz, amb Lluís Coloma i el concert de Macabres. Finalment, dilluns hi haurà xocolatada, jocs amb la Cabronada i, al vespre, havaneres i castell de focs. El concert de la mateixa entitat tancarà la festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia