Debut literari amb una aventura juvenil d'un estiu com els d'abans
El documentalista Xavier Llopart reivindica també l'essència dels pobles de la Catalunya interior en el seu primer llibre, ‘L'oreneta de Mont-Sacer'
Ja en la coberta, el documentalista Xavier Llopart descriu les intencions d'un debut literari sense pretensions –“no sóc escriptor”, s'afanya a recalcar més d'una vegada– i amb el qual pretén recuperar l'univers juvenil de la seva generació per explicar-la a la generació del seu fill. “Tenia ganes d'escriure per als adolescents a partir d'onze anys, basant-me en els meus records d'estiu però també en les meves experiències fent documentals.” Així, ha volgut recrear sense nostàlgia, però, aquells estius d'abans: “De jocs a l'aire lliure; els llibres de Mark Twain i Emilio Salgari; el cinema amb sessió doble, els berenars de pa amb xocolata i les sortides en bicicleta pels carrers de la Bisbal d'Empordà”, escriu a l'interior de la coberta.
El seu debut literari és L'oreneta de Mont-Sacer, una aventura juvenil il·lustrada per Francesc Masip, natural de la Bisbal de Falset i que ha treballat per a l'Editorial Bruguera i per a Norma Còmics. La Bisbal de Falset, amb menys de cent veïns, serveix a Xavier Llopart –és un estiuejant fidel al Priorat, des que va descobrir la comarca arran del rodatge de la docusèrie A pagès– per recrear-hi el poble fictici, Mont-Sacer, on transcorre la trama. Hi ha picades d'ullet a la realitat local, ja que Montsacer és el nom de l'oli de la Bisbal de Falset. No hi falta la història d'amistat de quatre nens que es coneixen passant l'estiu al poble, la descoberta del primer amor, un misteri amb una trama de bruixeria... Tot plegat fa que els protagonistes decideixen deixar constància del que hi passa editant un diari. L'autor combina la ficció amb referències a l'actualitat i també a la realitat dels pobles; des de la situació de la pagesia fins a qüestions històriques com ara la Guerra Civil.
En aquest debut literari, l'autor reconeix també la inspiració de les populars aventures d'Els Cinc de l'escriptora anglesa Enid Blyton, frontera emocional de molts pares.
En el llibre, editat per Tartaruga Edicions d'Alfarràs (Segrià), hi ha la voluntat de reivindicar l'esperit rural, l'essència de ser de poble. En la mateixa solapa, Llopart recorda com la seva “ànima rural“ es va acabar de formar “els estius a Calonge, a pagès, a casa l'àvia Maria i l'avi Anicet”.
Una trajectòria lligada al retrat de la pagesia
Xavier Llopart (Girona, 1968) és el responsable de la productora The End Produccions Audiovisuals, que ha treballat sobretot per a TV3. Algunes de les docusèries que ha realitzat per a la cadena catalana tenen molt a veure amb el món rural i humà: A pagès (2008) mostrava com són les dones que viuen i treballen al món rural català del segle XXI. Més tard va reprendre el fil amb Rurals (2012), un perfil dels professionals que viuen en pobles de menys de 500 habitants. També va realitzar la docusèrie Sèniors (2010) i els documentals per a Sense ficció: El bosc, el gran oblidat, L'edat daurada i Catalunya: terra pagesa