cultura

Martoranno i Costa obren els ‘Diàlegs' de Vilabertran

Els dos artistes inauguren avui un cicle de creació contemporània impulsat pel Bòlit i l'Agència del Patrimoni

L'exposició coincideix amb la programació de ‘lied' i cambra de la Schubertíada

Els artistes Montserrat Costa i Jordi Martoranno inauguren avui (19 h) a l'església canònica de Santa Maria de Vilabertran la primera de les exposicions del cicle Diàlegs, una nova proposta estival per unir la pintura contemporània, la música i el patrimoni aprofitant l'entorn de la Schubertíada, el festival internacional dedicat al lied romàntic i a la música de cambra que se celebra a la població.

El cicle és una iniciativa conjunta de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Bòlit, el Centre d'Art Contemporani de Girona, amb l'objectiu de convertir la canònica de Santa Maria de Vilabertran en un espai obert a l'art contemporani de les comarques de Girona.

L'obra dels dos artistes escollits per al primer dels Diàlegs, que es podrà visitar fins al 13 de setembre, té certament punts de contacte que es reforcen amb la seva proximitat als murs de la canònica. Tots dos estimen la porositat del paper, el seu contacte càlid i rugós, com a base freqüent d'un treball que han orientat des de fa temps cap a la investigació rigorosament formal, com en una cerca paral·lela d'alguna cèl·lula original que serveixi per desentranyar la substància primera del món, sigui a través de trames i retícules, com ha fet sovint Montserrat Costa, sigui resseguint els fluxos d'una mena de pols en constel·lació, com es revela en l'obra de Jordi Martoranno.

En concret, Montserrat Costa (Barcelona, 1943), que ha evolucionat sovint a partir del treball en sèries, va adoptar la imatge de la trama el 1966 per establir connexions alhora molt visibles i molt subtils entre els seus tènues components. Des d'aquest plantejament ha explorat, en un procés continu, noves solucions plàstiques que conflueixen en l'obra que presenta ara a Vilabertran. Es tracta d'un conjunt de peces de la sèrie Ur, que va exposar per primer cop a la Fundació Valvi de Girona el 2013, on “l'artista expressa la idea de l'origen i de l'arquetip, la necessitat de tenir consciència d'un patró que es desenvolupa en un procés de formació i transformació”, segons expliquen els organitzadors del cicle expositiu. Amb Ur va emprendre també una sèrie de dibuixos amb grafit i tinta, simples i concisos, que han convergit en el cercle com a símbol de plenitud.

Per la seva banda, el treball de Jordi Martoranno (Girona, 1965) s'interessa per les relacions que estableix l'home amb la natura i el cosmos recorrent tant a cultures arcaiques com a a pensadors contemporanis, com ara George Steiner. Amb aquests referents teixeix en la seva obra un camp de forces amb el qual intenta acostar-se als enigmes de l'ésser humà quan arriba als límits del coneixement, segons s'explica en el text de presentació. Pintor i alhora gravador, se sent còmode treballant amb materials diversos, que inclouen incursions en el camp de la ceràmica i, puntualment, en el tapís.

Substitució per malaltia

Pel que fa a la programació de la Schubertíada, l'organització ha anunciat que el baríton Luca Pisaroni, que havia d'interpretar avui el cicle del Winterreise acompanyat de Wilhelm Müller al piano, no podrà ser finalment a Vilabertran a causa d'una inoportuna malaltia. Pisaroni serà substituït pel baríton suís Manuel Walser, amb l'acompanyament del mateix Müller al piano, tal com era previst (21.30 h). Manuel Walser ha estudiat veu amb Thomas Quasthoff a Berlín des del 2008, i entre els seus mestres consten també Brigitte Fassbaender, Frédéric Gindraux i Wolfram Rieger. L'any 2013 va rebre el primer premi del Concurs Internacional de Lied de Berlín.

LA DATA

13.09.15
és la data
fins a la qual estarà oberta l'exposició dels dos artistes a l'església canònica de Vilabertran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès
Cinema

El cinema Truffaut renova la seva identitat visual corporativa

Girona
Música

Julieta i Mushkaa col·laboraran juntes en un nou tema

barcelona