cultura

‘Millennium' ressuscita

La popular sèrie sueca continua amb un quart llibre, que surt avui arreu del món, escrit per David Lagercrantz per encàrrec dels hereus de Stieg Larsson

“Tinc por de no estar a l'altura dels llibres de Stieg Larsson”, ha dit David Lagercrantz

Stieg Larsson no va poder veure mai la publicació de la seva trilogia Millennium, ni gaudir del fet de vendre vuitanta milions d'exemplars arreu del món, ni veure com els seus personatges Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist esdevenien herois literaris del segle XXI. En canvi, onze anys després de la mort de l'escriptor, David Lagercrantz, també periodista i conegut a Suècia per haver escrit la biografia del futbolista Zlatan Ibrahimovic, ja va poder comprovar davant de periodistes de tot el món l'expectació creada per l'aparició del quart volum de la sèrie, que els hereus de Larsson li van encarregar que escrigués.

El que no et mata et fa més fort, que surt avui a 25 països i els drets de la qual s'han venut a 47 editorials d'arreu del món, torna a reunir la superdotada pirata informàtica Lisbeth Salander amb el periodista d'investigació Mikael Blomkvist, aquest cop investigant una trama d'informació confidencial a escala internacional a l'estil de WikiLeaks. Lagercrantz ha explicat que va escriure el llibre “en un estat maniacodepressiu, cosa que és bona per escriure”. L'autor confessa que té por de “no estar a l'altura” dels llibres de Stieg Larsson. “De fet, estic aterrit perquè estimo les novel·les de Larsson. Jo he fet el que he pogut –hi afegeix–. M'agradaria ser Mikael Blomkvist. És un paio simpàtic amb bons valors.”

L'autor no nega que el seu llibre intenta tenir la mateixa atmosfera de les entregues anteriors: “Es tracta de retrobar el món de Stieg Larsson. Abans eren els pirates els que estaven fora de la llei, mentre que ara són l'Estat i els serveis d'informació. Vivim en un món on Lisbeth Salander és més necessària que mai.”

A la presentació del llibre, ahir a Estocolm, hi van assistir els hereus de Larsson, el seu pare, Erland Larsson, i el seu germà, Joakim Larsson, que d'un dia per l'altre van veure com canviaven les seves vides gràcies a les vendes milionàries de la trilogia. En canvi, la que va ser companya sentimental de l'escriptor durant 32 anys, Eva Gabrielsson, no ha vist ni un euro dels beneficis dels llibres ja que l'autor, que va morir d'un infart, no havia fet testament ni mai es va casar amb Gabrielsson. La viuda de Larsson s'ha mostrat molt sorpresa per l'encàrrec d'aquesta nova entrega, tenint en compte que sembla que l'escriptor va deixar sense acabar una quarta part de la sèrie. Gabrielsson sempre ha defensat que aquest material inacabat no havia de veure la llum, contràriament a l'opinió del pare i el germà de l'escriptor.

De nou, Gino Rubert

Una pintura de l'artista català Gino Rubert torna a ser portada del nou volum de la sèrie ‘Millennium', com ja va passar amb els tres volums anteriors. Columna torna a publicar la versió catalana d'‘El que no et mata et fa més fort', mentre que Destino edita la traducció castellana. La portada és la mateixa però es diferencia amb els colors verd o vermell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona