cultura

Reconstrucció històrica

El desembarcament de 1705 a Montgat

L'inici d'una victòria

Montgat reviu dijous el desembarcament de les tropes austriacistes a la platja del municipi el 1705, durant la guerra de Successió espanyola

Centenars de voluntaris vestits d'època, embarcacions, nedadors i grups de cultura popular s'afegeixen a la festa convertida, des de fa 4 anys, en l'acte central de l'Onze de Setembre a la vila

Fa 310 anys d'uns fets que a Montgat es viuran dijous com si acabessin de passar, amb la implicació de centenars de veïns que s'han esforçat a recrear un episodi històric que va tenir lloc a la vila en plena guerra de Successió espanyola. Les cròniques expliquen que el 22 d'agost del 1705 van desembarcar a la platja de Montgat les tropes de la Gran Aliança de l'Haia, formades per uns 8.000 homes anglesos, holandesos, austríacs i també catalans. En arribar en terra se'ls van unir prop de 7.000 efectius més dels Vigatans, una unitat paramilitar catalana organitzada com a miquelets, és a dir, milícies populars. Aquest nombrós grup va conquerir el castell de Montjuïc i va aconseguir prendre Barcelona l'octubre del mateix any, i després Madrid, tot i que la dinàmica de la guerra va canviar i va acabar uns anys després, l'Onze de Setembre de 1714, amb la dolorosa derrota a Barcelona que va posar punt i final a la guerra de Successió.

Aquest és el quart any que a Montgat es fa la recreació històrica dels fets del 1705. Hi participen vaixells antics, com ara el quetx Ciutat de Badalona, que fondejaran davant les platges de Montgat juntament amb embarcacions lleugeres, caiacs, planxes de surf de rem i llaüts. Una cinquantena de nedadors arribaran a la platja en mig de la nit portant torxes enceses a les proes, les bordes o a les mans com si es tractés de les tropes de la Gran Aliança de l'Haia que van arribar per mar. En l'espectacle hi ha nombrosos voluntaris vestits d'època i colles de cultura popular com els Miquelets de Badalona, els Cuirassers de Moià i els Bufons del Toc i del Foc, que evoquen els prop de 7.000 soldats catalans que es van unir a les tropes venint per terra.

La peça teatral que es representa barreja personatges històrics com el general Josep Moragues i la seva esposa Magdalena de Giralt, amb tècnics i músics del segle XXI que en aquell moment estan fent un concert a la platja de Montgat i expliquen als nouvinguts quin serà el seu futur. L'espectacle inclou un mapping que es projecta sobre el Turó de Montgat evocant la conquesta del castell de Montjuïc.

Les activitats començaran a les cinc de la tarda amb l'obertura d'una fira artesanal barroca al parc de les Moreres. El concert de rock s'enceta a dos quarts de nou, i a les nou comença el desembarcament. La representació es clourà amb la interpretació d'Els Segadors en versió de rock i un rom cremat al parc de les Moreres. A continuació, a la platja de les roques faran un festival de música jove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia