cultura

Romànic del segle XXI

El Museu de Lleida va inaugurar ahir una exposició que apropa el públic al món medieval amb tecnologia punta

Un joc de pistes portarà els visitants a la Seu Vella passant per Sant Martí i Sant Llorenç

El Museu de Lleida va inaugurar ahir una gran exposició dedicada al romànic en què tot es pot tocar. De fet, és com endinsar-se en una aplicació d'iPad. La sala d'exposicions temporals s'ha convertit en una tauleta tàctil gegant en què el visitant pot descobrir com era l'art dels segles XI, XII i XIII, però també com era la gent d'aquella època. Què pensaven. Com vivien. Quina música escoltaven. Com era el català que parlaven. “Potser sorprendrà que no hi hagi ni una sola peça original, però és que una de les raons de ser de la mostra és animar el públic a redescobrir el romànic. A veure les obres que tenim al Museu de Lleida, però també el romànic que hi ha a la ciutat.” El director del museu, Josep Giralt, avança que una de les activitats paral·leles serà un joc de pistes, coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni, que portarà els visitants fins a la Seu Vella passant per les esglésies de Sant Martí i Sant Llorenç.

El conservador del Museu Episcopal de Vic, Marc Sureda, que comissaria l'exposició Temps del romànic juntament amb la comunicadora científica Sílvia Bravo, va explicar ahir que hi ha moltes idees preconcebudes sobre el romànic que aquesta mostra desmenteix: “Ni tot són esglésies petites del Pirineu ni tot és pedra.” El romànic també és el temps en què es documenten els primers textos en català. És feudalisme. Però també és “la grandiositat de la catedral de la Seu d'Urgell”. A la vegada es contraposa el romànic català amb el de França, Croàcia, Itàlia o Alemanya I, malgrat l'omnipresència de la religió, també es fa una pinzellada del poc romànic civil que ha arribat als nostres dies. Torres de guaita com la de Vallferosa, muralles, castells, banys... “Malauradament no s'han conservat les cases més senzilles on vivia la gent del poble, però intentem donar una visió que va més enllà de monestirs i castells.” És per això que el visitant pot donar vida amb un sol clic a personatges que tenen una visió del món, de la vida i de la mort molt diferent tot i ser contemporanis. “No és el mateix un cavaller que una camperola de la Catalunya Nova, ni vivia igual un bisbe que un jueu.”

L'exposició és com un viatge en el temps de mil anys que després de Lleida viatjarà a Manresa, Vic, Ripoll i la Seu d'Urgell, on es podrà veure l'estiu del 2016. Hi ha trencaclosques audiovisuals, amb imatges de portalades que tot i ser romàniques són molt diferents entre elles i, fins i tot, la projecció sobre tela de sac del Tapís de la Creació del capítol de la catedral de Girona. Una lectura polièdrica per entendre l'estètica d'una època, però també els avenços tècnics que van lligats al que es considera el primer corrent artístic d'abast internacional, que va ser especialment ric i complex a Catalunya i que “no ens ha deixat de fascinar” des que el va començar a estudiar Puig i Cadafalch a principis del segle XX. De fet, la mostra també fa menció de l'impacte que el romànic va tenir en l'obra d'artistes com Picasso o Picabia.

LA DATA

10-01-16
És el dia
que es clausura l'exposició ‘Temps del romànic' al Museu de Lleida. L'entrada és gratuïta.

LA FRASE

Farem activitats perquè la gent vagi a la Seu Vella a descobrir-hi el romànic
Josep Giralt
director del museu de lleida

Cicle de conferències a CaixaForum

Al voltant de l'exposició Temps del romànic CaixaForum Lleida ha organitzat un cicle de conferències per aprofundir en la singularitat d'aquest estil a les comarques de Lleida i el Pirineu. El 6 d'octubre obre el cicle el comissari de la mostra, Marc Sureda, que parlarà dels elements clau d'aquest corrent artístic. El 27 d'octubre Jordi Abella, director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, i Clara Arbués, directora del Museu Diocesà d'Urgell, explicaran com el romànic de les Valls d'Àneu s'ha convertit en un element dinamitzador del territori. El 3 de novembre serà el torn del professor de la UdL Francesc Fité, que abordarà la gran influència que va tenir a Ponent l'escultura romànica de la Seu Vella. El cicle es clourà el 10 de novembre amb els creadors del famós mapping de Sant Climent de Taüll, el dissenyador Albert Burzon, l'enginyer informàtic Eloi Maduell, l'arquitecta EvaTarrida, l'arqueòleg Eduard Riu-Barrera i l'historiador de l'art Albert Sierra, segons va avançar la directora de CaixaForum Lleida, Maribel Tost. L'exposició Temps del romànic forma part del programa Romànic Obert del Departament de Cultura i l'Obra Social La Caixa, que ha suposat una inversió de 18 milions d'euros i ha permès intervenir, des del 2009, en 77 monuments i elements romànics de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia