cultura

El Museu Arqueològic no cedirà la Dama d'Elx a la ciutat on va ser trobada

El govern espanyol rebutja la petició del PSOE perquè l'escultura forme part d'una exposició temporal

Els socialistes subratllen que les instal·lacions museístiques de la capital del Baix Vinalopó reuneixen totes les condicions per a acollir la Dama de forma permanent

El govern espanyol no demanarà al Museu Arqueològic que cedisca temporalment la Dama d'Elx a la capital del Baix Vinalopó per a una exposició que tindrà lloc en 2018, tal com sol·licitava el PSOE en una de les seues esmenes al projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2016. Durant el debat dels comptes a la Comissió de Pressupostos del Congrés, els populars han avançat que no acceptaran esmenes a les consignacions del Ministeri de Cultura, entre les quals s'inclou aquesta.

Els socialistes volien addicionar al text una nova disposició addicional perquè el govern espanyol, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament d'Elx estudiaren també la cessió permanent de la Dama d'Elx per a la seua exposició a la ciutat alacantina, en el que seria una subseu del Museu Arqueològic que podria denominar-se Museu d'Art Ibèric.

En opinió del PSOE, les instal·lacions museístiques de la ciutat d'Elx són “magnífiques”, amb dos Museus relacionats amb l'arqueologia il·licitana. D'una banda el Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (MAHE) i el Museu Arqueològic de l'Alcúdia, actualment en procés de remodelació expositiva. “El MAHE va incorporar entre les seues instal·lacions museístiques l'adaptació de la Torre de l'Homenatge del Palau d'Altamira per a albergar la Dama d'Elx durant la cessió temporal (sis mesos) que el Museu Arqueològic Nacional va concedir de l'1 de maig al 30 d'octubre del 2006”, recorden.

Per això, diu que es van instal·lar totes les mesures de seguretat, de conservació establertes pel Museu Arqueològic. “Tot això amb la consegüent inversió econòmica, que des de l'1 de novembre del 2006 està sense utilitzar”, advertix el grup socialista en la seua esmena, on també assenyala que hi ha dos sales al museu alacantí amb les instal·lacions necessàries per a una exposició permanent.

El PSOE sosté que si aquestes sales es fan museu poden ser el lloc “idoni” per a albergar el Museu d'Art Ibèric, ja que Elx es convertiria a la ciutat referent del món ibèric, “amb unes instal·lacions perfectes, modernes i adequades” per a exposar a les manifestacions artístiques més importants de la cultura ibèrica, com la Dama d'Elx.

“És en aquest marc que es concediria la cessió de la Dama d'Elx de manera permanent. Elx ja ha comptat, com hem afirmat, amb la cessió temporal de la Dama d'Elx. Té les condicions tècniques necessàries per a albergar una nova cessió temporal”, sentència l'esmena socialista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Pearl Jam, a Barcelona després d’un mareig de preus dinàmics

BARCELONA

Liddell i Baró d’Evel sota el volcà francès a Avinyó

Avinyó
Xavier ‘Xevi’ Sala i Costa
Il·lusionista

“Un artista ha de seguir dalt de l’escenari mentre el cos aguanti”

Santa Cristina d’Aro
cultura

Mor l’artista d’avantguarda Gerard Sala als 82 anys a Sant Joan de les Abadesses

música

L’holandès Tom Kerstens obre el 21è Festival de Guitarra Girona Costa Brava

Girona
música

La 17a edició del Vijazz porta Hiromi, Cory Henry i Lizz Wright a Vilafranca

vilafranca del penedès
Crítica

Una gravetat aleatòria

ARTS EN VIU

L’espectacle més gran de Dagoll Dagom, com a inici del comiat

BARCELONA
música

Mishima, Magalí Datzira, Ernest Crusats i Magalí Sare actuaran al terrat de La Fàbrica de Celrà

celrà