cultura

La II Fira del Llibre Prohibit posa el dit a l'ull de la censura

La segona edició, que se celebra aquest diumenge a Llagostera, homenatja Joaquim Carbó i Jaume Fuster

Una exposició permet veure anotacions dels censors franquistes

Les llibreries no donen a l'abast amb els paquets de novetats que els arriben cada setmana, les biblioteques públiques són cada vegada més espaioses i endreçades, i a casa, qualsevol pot aclofar-se al sofà amb l'última novel·la d'èxit publicada a l'altra banda del planeta. Vivim, pel que sembla, en el millor dels mons editorials possibles. I de cop el guixot vermell del censor ens espatlla l'estampa. Estem segurs, per exemple, que els llibres de la nostra pròpia biblioteca respecten la integritat del text que va lliurar l'autor a la impremta? No hauríem de sentir-nos venturosos de poder llegir clàssics com el Diari d'Anna Frank o Alícia al país de les meravelles, avui encara prohibits a determinats països? Ben mirat, és quasi un miracle que hàgim pogut parafrasejar “el millor dels mons possibles” del Càndid de Voltaire, considerant que no només va figurar a l'infame Index librorum prohibitorum, sinó també a la molt més posterior llista dels llibres prohibits pel règim de Franco.

Per fer memòria que l'edició ha estat i continua sent en molts casos una àrdua conquesta ètica, Llagostera celebra aquest diumenge la II Fira del Llibre Prohibit, una trobada nascuda l'any passat a iniciativa de l'associació Can Toni de les Eugues i que va tenir prou èxit per establir complicitats amb el Born Centre Cultural de Barcelona. Aquesta segona edició, que inaugurarà a les 11 del matí la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, entre els estands situats a la plaça de Catalunya del poble, està dedicada a la censura, documentada a l'exposició Coram populo (“en públic”) al Casino Llagosterenc. La mostra permet resseguir alguns dels autors i les obres objecte de mutilacions o prohibicions al llarg de la història, i fa una especial atenció a les figures de Joaquim Carbó i Jaume Fuster, els dos escriptors que aquest any homenatja la fira. Tots dos van conèixer en pròpia carn, als anys seixanta i setanta, el zel malaltís dels censors, del qual el visitant podrà formar-se una idea precisa a través d'anotacions originals d'aquests obscurs funcionaris del règim cedides per la Biblioteca Nacional de Catalunya. L'exposició dedicarà també un espai, en col·laboració amb el PEN Català, a recordar molts dels escriptors que encara avui pateixen persecució per les seves obres i que són forçats a l'exili o la clandestinitat, i un apartat específic sobre la literatura infantil i juvenil, que tampoc ha pogut eludir la interpretació morbosa de la policia del pensament.

Com en l'edició passada, hi haurà parades de llibres prohibits o censurats al seu temps i activitats per a la mainada, a més d'una funció al Teatre Municipal sobre L'editto Bulgaro, a càrrec de La Calòrica; l'itinerari poètic de Núria Calella seguint Els quartos de la Virginia, i un concert de cloenda, també al Municipal, en què Rusó Sala, Gina Reyner, el Luis González Trio, Benisfri, la coral Xàntica, Mireia Algueras i Laura Ensesa interpretaran cançons censurades de tots els temps. Hi haurà, a més l' espectacle de creació de contes El gran llibre de les històries imaginades, patrocinat per la Fundació d'Antigues Caixes Catalanes i el BBVA.

LA XIFRA

11
És l'hora
de la inauguració de la fira, a la plaça de Catalunya, amb la presència de Laura Borràs directora de la ILC

Les editorials petites ensenyen pit al Liberisliber

“No importa quantes pàgines llegeixes, sinó quants llibres et marquen”, proclama el lema del Liberisliber de Besalú, la fira d'editorials independents que els dies 3 i 4 d'octubre arribarà a la sisena edició amb una imatge pugil·lística que vol simbolitzar el combat entre la paraula i la força bruta. De moment, ja hi ha 44 editorials confirmades, empreses petites de gust selecte que abracen tots els camps literaris, des dels clàssics, la novel·la negra o la poesia fins a la història, els viatges i l'assaig polític. Entre els segells que tindran presència a les parades de Besalú hi haurà Edicions de 1984, Adesiara, Al Revés, 3 i 4, Brau, Cafè Central, Cal·lígraf, Candaya, Comanegra, Duxelm, Flamboyant, Takatuka, Gregal, Jekyll & Jill, L'Eixam, Labreu, Lapislàtzuli, Libros del Zorro Rojo, Males Herbes, Meteora, Nørdica, Pagès, Palamedes, Edicions del Periscopi, Raig Verd, Riurau, Sidillà, Tigre de Paper o Virus. Durant la fira es lliuraran, com ja és tradicional, els premis Liberisliber en les tres categories previstes: el Xic de literatura infantil i juvenil; el Pensa d'assaig, i el Liberisliber per a qualsevol dels altres gèneres. Els guardons es regeixen pels mateixos valors que defensen els organitzadors de la fira: la qualitat, l'heterodòxia, la valentia i la capacitat de combinar totes tres qualitats sense renunciar a la vocació de connectar amb un públic com més ampli millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.