‘Laia', de Lluís Danés
El director de cinema arenyenc recupera el projecte per fer una pel·lícula per a TV3 de la novel·la de Salvador Espriu
Té previst començar-la a rodar el mes de novembre en escenaris d'Arenys de Mar i de Sant Pol
“Vull que sigui una Laia molt meva, molt personal i sincera; amb una posada en escena onírica però sense obviar la cruesa de la realitat de la història. No vull un espectacle teatral, sinó una pel·lícula teatral amb tocs de Fellini, del neorealisme italià i marcadament mediterrània.” Lluís Danés no vol –ni pot– amagar la il·lusió que li provoca recuperar un projecte guardat en un calaix de fa anys i que començarà a rodar a principi de novembre. El director i guionista arenyenc s'estrena en el món dels films de ficció i ho fa portant en escena l'obra del seu autor fetitxe: Salvador Espriu. L'adaptació de Laia, ja disposa de l'elenc d'actors que aquest mateix mes han començat a prendre contacte tant amb el text com amb els paisatges d'una pel·lícula que es rodarà entre Arenys de Mar i Sant Pol de Mar. Darrere el projecte hi ha la productora Brutal Media, Televisió de Catalunya, l'I'Institut Català de les Empreses Culturals(ICEC) i el mateix Ajuntament d'Arenys de Mar. En els papers principals, Miranda Gas, com a Laia, Ivan Benet, Roger Casamajor, Claudia Benito i Miquel Fernàndez. El rodatge començarà a principi de novembre i es vol tenir enllestit al cap de tres setmanes. “Treballarem els interiors en un plató que condicionarem en una nau d'Arenys i buscarem en els paisatges exteriors l'empremta d'Espriu”, explica. Lluís Danés és conscient que no s'enfronta a cap repte fàcil “perquè la història tampoc ho és”. “Laia ens presenta una societat tancada en ella mateixa, plena de supersticions i tafaneries que envolten les misèries dels éssers que s'hi mouen. El personatge principal vol fugir i no pot, aclaparat per un univers brut i rònec que l'aixafa”, comenta.
Primer muntatge
El director assegura: “Em ve molt de gust afrontar aquest repte” i recorda que la seva vinculació amb Espriu ve de lluny, amb un primer muntatge l'any 1995 al Teatre Principal d'Arenys, amb motiu del desè aniversari de la mort del poeta. Tereseta que baixava les escales va ser l'estrena professional de Danés i considera que és “un autèntic plaer” tornar a endinsar-se en el món d'Espriu.
“És cert que en el cinema s'ha tractat més el drama en el món rural, com el cas de Pa negre, però la tragèdia d'un poble mariner com el que retrata Laia serveix per evidenciar que tot i que el mar pot semblar un lloc per poder-s'hi escapar, en realitat és un mur infranquejable pels personatges”, diu el director, i hi afegeix: “Laia és una dona aspra i turmentada marcada pel dolor.”
Laia és una de les obres primerenques de Salvador Espriu. Escrita el 1932, quan només tenia 18 anys, explica la història d'una dona al llarg de les etapes de la seva vida i a través dels fets que la marcaran, com la mort del seu fill. La trajectòria del personatge central, amb una vida farcida de misèries, també servirà per descabdellar la resta de figures que l'envolten. El 1972 se'n va fer una primera i única adaptació cinematogràfica del director Vicent Lluch i interpretada per Paco Rabal i Núria Espert.