cultura

Arenys restaura el retaule barroc però no el fa lluir prou

Les visites restringides a la parròquia només als vespres en limiten l'accés

El mossèn diu que això pot canviar

Prop de mig any en obres per restaurar una de les obres barroques més importants de Catalunya, el retaule de Santa Maria d'Arenys de Mar. És la primera vegada que el conjunt de l'escultor vigatà Pau Costa, construït en plena guerra de Successió, es netejava a fons instal·lant una bastida de disset mestres d'altura per arribar a tots els racons i documentar amb fotografies tot el procés i treball.

A mesura que avançava la feina dels conservadors i restauradors de la Generalitat, es va descobrir que el conjunt barroc tenia diferents capes de vernissos de diferents èpoques, oxidades, molt envellides i sobreposades sobre restes de cera i brutícia. A més les escultures i relleus tenien unes repintades a l'oli que tapaven la policromia original que es van poder recuperar a causa del seu bon estat de conservació. En aquesta segona fase es va substituir el cablejat elèctric i els focus instal·lats pel retaule que en feia perillar la conservació. Els treballs van finalitzar al març però no es va inaugurar oficialment fins divendres amb la presència del bisbe de Girona, Francesc Pardo, qui va recollir el malestar per l'horari limitat al temple de sis a vuit del vespre.

El mossèn de la parròquia, Elias Ferrer, va assegurar ahir que s'està treballant per signar un conveni amb l'Ajuntament per fer visites als matins. El regidor de Cultura, Joan Miquel Llodrà (Junts per Arenys), confia que la inversió feta sigui l'excusa per poder-lo lluir més.

El Bisbat de Girona no anuncia de moment cap canvi però sí que l'any vinent inclourà el conjunt barroc arenyenc dins l'oferta de visites Catalonia Sacra que organitzen per donar a conèixer el patrimoni.

LA XIFRA

35.500
són els euros pressupostats inicialment per portar a terme els treballs.

LA FRASE

Estem pendents de fer un conveni amb l'Ajuntament i el Bisbat perquè es pugui fer més visites
Elias Ferrer
mossèn de la parròquia de santa maria d'Arenys de mar

Escolars que es queden a la porta

L'escriptor i impulsor de les rutes espriuanes, Pep Quintana, ja fa dos anys que no pot entrar amb els escolars a dins de l'església per mostrar el conjunt barroc. “Ens quedem a la porta i quan som a dins del museu els ensenyo una fotografia del retaule”, lamenta. Segons Quintana les converses que ha mantingut fins ara amb el mossèn no han permès poder tornar a entrar a l'església com abans als matins quan hi havia el sagristà. Tampoc se n'ha sortit el regidor de Cultura, Joan Miquel Llodrà (Junts per Arenys), que assegura que només es tracta de “voluntat i ganes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia