cultura

Liberisliber creix en complicitats i compromís

La fira d'editorials independents de Besalú, que se celebra aquest cap de setmana, s'amplia fins a 44 convidats

Liberisliber , la fira de les editorials petites, cada cop es fa més gran. De fet, per poc més que creixi, l'any vinent ja ni cabrà a la plaça de Sant Pere de Besalú i previsiblement s'haurà d'estendre cap a la plaça de la Llibertat. Així ho anuncien els organitzadors a les portes de la sisena edició, aquest cap de setmana, que reunirà 44 editorials, set més que l'any passat (s'hi incorporen Edicions de 1984, Pagès, Comanegra i Nórdicalibros, entre altres), i això que des de la seva creació s'havien proposat no acceptar més de dos segells nous per convocatòria, per evitar desbordar-se abans d'hora. La realitat editorial del país, que oposa, a la concentració dels gegants del llibre, la creixent proliferació de firmes independents, quasi familiars i de gust selecte, ha empès Liberisliber a trencar la seva pròpia norma en benefici, asseguren els promotors, de la “bibliodiversitat”, que permetrà exposar als estands de Besalú títols editats tant als Països Catalans (la majoria), com a Madrid, Aragó i Galícia.

Però Liberisliber aspira a ser més que un aparador d'editors i novetats, i aquest any ha estret vincles amb dos socis que considera estratègics: la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat i el grup de llibreries Bestiari, amb els quals emprendrà campanyes conjuntes perquè els títols de les editorials independents arribin a un públic més ampli. Una altra de les complicitats que es reforça és la de la Universitat de Girona, amb la qual la fira impulsa un Simposi Edició-Educació, el primer dels quals se celebra avui a la Facultat d'Educació (11 h), dedicat a l'àlbum il·lustrat, i l'espai Conferències UdG, que reunirà dissabte a la Cúria Reial (11.30 h) els professors Joan Ferrer, parlant de la llengua catalana al segle XX, i Xavier Pla, que abordarà “l'angoixa del paisatge” en els narradors actuals.

A més, s'amplia la secció Un món millor, concebuda com una plataforma contra la impunitat i la corrupció, amb tres convidats de luxe: Christian Felber, el fundador de l'Economia del Bé Comú (dissabte, 13 h); Pere Ortega, especialista en el negoci armamentístic espanyol (diumenge, 11.30 h), i Salem Zenia, escriptor amazic refugiat a Catalunya (dissabte, 17.30 h).

Des d'aquest any, la fira aspira a promocionar-se també fora de Girona amb el Bus Indi, un servei d'autocar que sortirà de la plaça de Catalunya de Barcelona dissabte al matí amb un bitllet molt especial: costa vint euros, a compte d'un val per la compra d'un llibre a la fira de preu equivalent.

Premis, diàlegs, combats poètics i un concert

Un dels actes centrals de la fira és la gala de lliurament dels premis Liberisliber, dissabte a la nit al teatre Cal Tronc (21.30 h), destinats a reconèixer el millor llibre en literatura infantil, en narrativa i poesia, i d'assaig. També hi haurà una nova edició de l'Escaramussa Poètica (dissabte, 18.30 h), en què llegiran els seus poemes Lucia Pietrelli, Salem Zenia, Susanna Rafart, Jaume C. Pons Alorda, Anna Gual i Lluís Riera, i un diàleg no menys combatiu entre dos periodistes de visions oposades: David Fernández i Manuel Milián Mestres, que debatran sobre el procés (diumenge, 17 h). La fira tancarà amb un concert gratuït, a Cal Tronc, de Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida interpretant els poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel a De vida ardent (diumenge, 19.15 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia