cultura

L'acte commemoratiu a Walter Benjamin esdevé un homenatge als refugiats

L'alcalde de Portbou reclama ajuda a les institucions per desencallar el pla de rehabilitació del futur centre d'estudis sobre el filòsof i els drets humans

“Aquest homenatge és també una crida que les nostres fronteres restin obertes”, afirmava el director de cinema alemany, Wim Wenders, al cementiri de Portbou en l'acte d'homenatge al filòsof alemany Walter Benjamin en el 75è aniversari de la seva mort. Allà s'hi va descobrir una placa commemorativa amb la darrera carta escrita per Benjamin en aquesta població de l'Alt Empordà el 25 de setembre del 1940 abans de suïcidar-se. Amb Wenders, els discursos de la resta de convidats van fer especial ressò de la situació dels refugiats que, avui dia, arriben a Europa i van voler deixar palesa la vigència del pensament del filòsof alemany a tot el món. Hi havia l'escultor israelià Dani Karavan, autor del memorial de Walter Benjamin Passatges a Portbou; la neta del filòsof Chantal Benjamin; la presidenta de l'associació Passatges de Cultura Contemporània, Pilar Parcerisas, el director de la càtedra Walter Benjamin de la UdG, Maximilià Fuentes, i representants de totes les administracions catalanes que van intervenir en l'ofrena floral sota la mirada atenta d'un públic nombrós procedent de banda i banda dels Pirineus.

Impuls a Casa Benjamin

L'acte commemoratiu també pretenia aplegar el màxim de persones per tirar endavant el projecte de convertir l'antic ajuntament de Portbou en un futur centre d'estudis sobre Walter Benjamin i els drets humans. Un projecte que es va començar a plantejar fa deu anys, amb una idea dissenyada per Norman Foster i Dani Karavan i que ara es vol recuperar i convertir en una realitat. Tant Pilar Parcerisas com l'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, van insistir en la importància d'un centre d'aquestes característiques al municipi. En aquest sentit, l'alcalde va insistir que podria esdevenir un focus molt important d'atracció turística pel municipi i va reclamar l'ajuda de les institucions per poder-ho tirar endavant. La seva petició va ser resposta també en públic pel president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts, Carles Duarte, que es va comprometre “a lluitar al costat de l'alcalde perquè el centre vagi endavant”.

LA DATA

26.9.1940
Dia
que Benjamin es va suïcidar a Portbou després d'una dura travessa pels Pirineus i en saber que seria repatriat.

LA FRASE

La meva vida finirà en un petit poble dels Pirineus on no em coneix ningú
Walter Benjamin
filòsof alemany


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona
TEATRE

El tàndem Galceran-Belbel tensa la comèdia amb una situació de terror

BARCELONA
cinema

El 36è Festival de Cinema de Girona estrena la primera part dijous

Girona
cinema

Steven Soderbergh i Geoffrey Rush visitaran Sitges

Barcelona
ARTS EN VIU

Rècord: Barcelona supera els tres milions d’espectadors

BARCELONA