Tàrraco dignifica el teatre
La Generalitat, a punt d'iniciar una excavació i la museïtzació del teatre romà, l'espai oblidat de Tàrraco
El pressupost és de 648.000 euros
De tots els monuments de Tarragona declarats Patrimoni Mundial de la Unesco, n'hi ha un, el teatre romà, que poc es mereixeria aquesta distinció, donat el seu estat d'abandonament, si no fos per la seva impressionant vàlua històrica. Un projecte de la Generalitat, que rebrà un ajut del Ministeri de Foment de 197.400 euros, permetrà començar a recuperar i museïtzar un espai condemnat des de fa anys a estar al marge del circuit turístic de la gran Tàrraco.
Tot i que ja existeix un projecte, no es podrà acabar de donar per bo ni executar fins que s'hi hagi dut a terme una recerca arqueològica. La idea, segons fonts del Departament de Cultura de la Generalitat, és que primer s'excavi “per conèixer millor els espais arqueològics”. Aquesta intervenció donaria continuïtat a la que ja hi va impulsar el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) al 2008, quan es va posar al descobert un sector de quatre grades de l'antic teatre. “Hi ha molts aspectes a definir del projecte fins que no obtinguem els resultats d'aquesta primera fase”, explica el director del MNAT, Francesc Tarrats.
L'excavació s'ha de centrar en la part del teatre que dóna al carrer Caputxins, “que és la que presenta més dificultats des del punt de vista tècnic”, i una petita part que toca al carrer Sant Magí, segons Tarrats. L'emplaçament que en època romana van triar per a la construcció del teatre té un fort pendent natural. Les grades arribaven fins al carrer dels Caputxins aprofitant el pendent, i eren de forma semicircular. “Amb els recursos que teníem el 2008 no vam poder fer una aproximació cap a la vertical del carrer Caputxins i ara suposem que podrem resoldre aquest inconvenient”, hi afegeix Tarrats.
Un cop finalitzada l'excavació s'hi duran a terme –amb la previsió que es comencin a executar l'any que ve– els treballs de museïtzació: “Amb l'objectiu que el visitant pugui entendre l'envergadura d'aquesta instal·lació, actualment pràcticament desapareguda, però perfectament interpretable. Millorar l'encaix amb l'entorn urbà i amb el conjunt d'elements que integren la Tarraco romana i facilitar l'accés al monument”, es diu des del Departament de Cultura. El pressupost global és de 648.000 euros, dels quals 197.400 seran aportats per Foment a través de l'1'5% Cultural.
En el projecte que actualment té a les mans la Generalitat –propietària del monument– ja hi figuren algunes actuacions, com ara la creació d'un centre d'interpretació, una passarel·la i la construcció d'una estructura metàl·lica semicircular que s'aixecaria sobre l'antiga graderia.
Consens
La regidora de Patrimoni, Begoña Floría, que es va mostrar satisfeta per l'aportació econòmica de l'Estat, va indicar que hi ha alguns aspectes del projecte amb els quals no hi estarien d'acord: “Hem de parlar amb la Generalitat per acabar de concretar alguns aspectes”, va dir. En aquest sentit, el director territorial de Cultura, Jordi Agràs, va confirmar que totes dues administracions han de consensuar “què es pot fer i quines són les possibilitats de l'espai”, ja que la museïtzació del teatre es vincularia turísticament amb altres monuments romans del seu entorn, com per exemple les termes públiques de Sant Miquel, del segle III dC.
Les restes del teatre es van descobrir l'any 1884, tot i que l'espai va ser declarat d'ús industrial. Les obres que hi van dur a terme dues empreses d'olis, el 1919 i el 1951, en van destruir la major part de les grades i dels altres elements de l'antic equipament romà. Més tard, l'any 1977, una campanya ciutadana va aconseguir aturar el projecte per aixecar-hi un bloc d'habitatges. Però el litigi per la propietat dels terrenys va durar més de tres dècades i va condemnar el monument a ser una trista ruïna més que no pas un elements digne de la declaració de la Unesco. Tot i que en els darrers anys s'hi han fet petites actuacions de millora, ha romàs tancat i abandonat.
Pel director de l'Arqueològic, és important que ara es pugui recuperar: “És bo que hi hagi recursos i propostes que ajudin a millorar les prestacions del teatre; només demanem que les etapes es vagin cremant a una velocitat raonable”, va apuntar.
Altres beneficiats
A més d'aquest monument, hi ha altres quatre espais de la demarcació que enguany es beneficien de les aportacions de l'1'5% Cultural, amb una xifra total d'1,8 milions, repartida en projectes de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant, l'Horta de Sant Joan i Vallmoll (vegeu la peça annexa). En aquest paquet també s'hi troba un ajut de 75.600 euros per a la segona fase de les obres de restauració del pont de les Caixes de Constantí. Situat a un quilòmetre de la vil·la romana de Centcelles, aquest pont formava part d'un aqüeducte que captava les aigües del Francolí.
Restauració de l'antic hospital de Vandellòs
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant són unes altres de les poblacions beneficiades en la convocatòria d'enguany de l'1'5% Cultural.
Foment aporta 326.200 euros (el 75% del total de l'obra) a la restauració del mur nord-oest i de la torre medieval de l'antic hospital. Aquest conjunt monumental va ser fundat l'any 1344 per iniciativa de l'infant Pere. La primera fase del pla director de rehabilitació de l'antic hospital va començar a principis de l'any 2013 amb la protecció de les estructures medievals, ja que hi ha algunes parts del monument que presentaven un estat de conservació molt precari.
Millora del nucli antic d'Horta de Sant Joan
El Ministeri de Foment ha aprovat una aportació de 667.586 euros per a la millora dels carrers del nucli antic d'Horta de Sant Joan. Suposa el 75% del total de l'obra i és el projecte al qual es destina una inversió més elevada dels cinc escollits en la convocatòria d'enguany de les ajudes de l'1'5% Cultural. Aquests diners surten dels fons que es generen amb la contractació d'obra pública i que es destinen a la preservació del patrimoni històric. Enguany, A Catalunya s'hi destinaran fins a 4,9 milions d'euros. La comissió de l'1,5% Cultural està integrada pels ministeris de Foment i de Cultura.
Tercera fase d'obres al castell de Vallmoll
Per a la tercera fase de la restauració del castell de Vallmoll, Foment hi aporta 556.600 euros, el 75% del total de l'obra. El castell, que actualment està en ruïnes, és d'origen medieval. Es va construir del segle XII al XV i fins al segle XIX va estar habitat. La restauració va començar fa cinc anys.