cultura

opinió

Amb banyador i xancletes

La travessia petita (450 metres) és per als socis del Club Natació Banyoles

Hi ha travessies pel desert, però a Banyoles les travessies són i han estat sobre aigua i dins l'aigua. La més coneguda és la travessia a l'estany (uns 2.200 metres), que té lloc el tercer diumenge del mes de setembre. És una prova que s'organitza des del 1944 i que ja és un clàssic del començament de la temporada de la natació catalana. El 20 de setembre, fa un mes i cinc dies, hi va haver 2.260 inscrits. Però per les Festes de Sant Martirià, també hi ha una altra travessia: la travessia que duu el nom del patró de Banyoles i que aquest any arriba a l'edició número cinquanta-vuit.

Avui, a partir dos quarts d'onze del matí, valents i valentes nedadors banyolins i de la comarca nedaran de Porqueres a Banyoles per prendre part en la travessia de Sant Martirià. El punt de sortida és entre la platja dels Estudiants i el cap de Bou, al terme municipal de Porqueres; el punt d'arribada, a les instal·lacions del Club, a la capital del Pla de l'Estany. El recorregut, 450 metres. Avui els esportistes passaran la fred o agafaran forces per a l'esmorzar fent unes braçades. Seran només uns minutets de prova.
A alguns ben segur que tirar-se a l'aigua els servirà per aclarir les idees després d'una nit de festa. L'únic requisit per participar-hi és ser soci del Club Natació Banyoles.

La travessia de Sant Martirià està documentada des de la dècada dels cinquanta del segle passat. Molta gent la coneix com la “travessia petita” i pren el relleu d'una travessia que s'havia fet a l'Estanyol del Vilar, a tocar de l'estany. L'any passat, hi va haver uns 150 participants, lluny dels més de 2.000 de la internacional travessia a l'estany. La travessia de Sant Martirià està pensada per als socis del Club i els esportistes de la resta de seccions de l'entitat.

Hi ha hagut altres travessies i proves a l'estany de Banyoles. L'esmentada travessia a l'Estanyol, d'escassos cent metres, es va començar a fer el 1958. Se solia organitzar l'1 de novembre, quan encara era més necessari passar-se la fred. Dijous les temperatures a Banyoles van oscil·lar entre els 7,3 graus i els 15,6. Per tant, si l'alegria de barraques continua avui al matí, dur banyador i xancletes serà un cop més bufar i fer ampolles.

Recentment també s'ha disputat la volta a l'estany nedant. Són ni més ni menys que 6.000 metres amb sortida i arribada al Club per dins. Cal no oblidar la triatló popular de relleus, en què la fase de natació és d'uns 1.100 metres, des del camp municipal d'esports fins al parc de la Draga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia