cultura

Recuperen uns films únics dels anys trenta, a Torredembarra

Els va trobar la família Alcina i són les úniques imatges en moviment de barques de pescadors d'aquest període que es conserven a la costa tarragonina

En realitzaran un documental

En morir la seva tieta, les germanes M. José i Amparo Alcina Bairaguet, de Torredembarra, van localitzar a la casa familiar una capsa amb 21 llaunes petites que contenien pel·lícula de 9,5 mm, en format Pathé Baby, emprat sobretot en filmacions domèstiques. Després de posar-ho en coneixement de l'arxiu municipal de Torredembarra, van descobrir que es tractava “d'una mina” del patrimoni audiovisual i “un diamant en brut”, que aplega imatges “de gran qualitat fílmica i històrica”, segons l'arxivera municipal Núria Canyelles. De fet, es tracta de les úniques imatges en moviment dels anys vint i trenta del segle XX de barques de pescadors varades a la platja que es conserven a la costa tarragonina. Maria José Alcina va explicar ahir que les pel·lícules van ser regalades a la família pel seu autor, el doctor Tizón, un metge de Barcelona que estiuejava a Torredembarra a principis del segle XX, i del qual ara intentaran trobar els familiars, per esbrinar més detalls sobre les filmacions.

Atesa l'excepcionalitat del ja conegut com a fons Alcina, l'arxiu municipal i la unitat d'investigació del cinema de la Universitat Rovira i Virgili estan treballant en la realització d'un documental que s'estrenarà a principis del 2016 i que es preveu que s'emeti per televisió i es presenti en festivals.

El fons està integrat per 21 rotlles de filmacions d'alta qualitat, mudes, que contenen, entre altres coses, uns onze minuts de gravació d'un dia de pesca a la Torredembarra de l'any 1930. “La major part del material audiovisual d'aquest període està pràcticament desaparegut, d'aquí la importància d'aquest fons”, segons José Carlos Suárez, director de l'aula de cinema de la URV, que ha investigat i catalogat el fons. La filmació mostra tot el procés de la pesca, des de la dona que és a la sorra arreglant una xarxa que després els pescadors agafen i pugen a la barca, fins a la tornada de les barques a la platja. Entremig es pot veure com els pescadors abasteixen la barca, es planten davant la càmera abans de varar diverses barques, i com, ja en alta mar, feinegen dalt la barca. En altres bobines hi ha enregistraments del desembarcament i la rebuda d'un capità a la platja de Baix a Mar, escenes de turisme i familiars del doctor Tizón.

Les pel·lícules originals estan dipositades a l'arxiu de la Filmoteca de Catalunya.

LA FRASE

El fons Alcina és un diamant en brut que aplega imatges de gran qualitat fílmica i històrica
Núria Canyelles
Directora de l'Arxiu Municipal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia