cultura

Raluy: il·lusió sobre rodes

Sinònim de circ de qualitat, el Raluy torna a Girona, on ja és un clàssic de les Fires, i avui ofereix una funció especial amb entrades a un euro

L'any vinent, el Raluy es desdoblarà en dos circs per poder arribar a més llocs

Avui és l'aniversari de Jillian Giribaldi Raluy: farà 16 anys que va néixer a l'hospital Trueta de Girona, el 27 d'octubre del 1999, en plenes Fires. Llavors feia tot just un parell d'anys que el Circ Raluy –creat i dirigit per l'avi de la Jillian, Carlos Raluy, i el seu germà Lluís, per recuperar el circ clàssic de qualitat– havia iniciat el que s'ha acabat convertint en una tradició: la visita del circ a les Fires de Girona, on aquest any farà una vintena de funcions fins al 8 de novembre, a la vela instal·lada darrera de l'Auditori i el Palau de Fires. Aquesta tarda hi tindrà lloc la funció especial amb entrades a un euro (18 h), que fa més accessible el circ a tothom gràcies a un acord amb l'Ajuntament de Girona. Les finestretes estaran obertes a partir de les 11 del matí i només es podran adquirir tres entrades per persona.

La Jillian i la seva germana Kimberley –nascuda a Barcelona també durant una de les estades del circ a la ciutat, on tornarà al desembre– ofereixen un espectacle de jocs icaris i són ja la quarta o cinquena generació –segons l'ancestre de referència– de la nissaga circense dels Raluy. “El meu avi ja actuava pels pobles amb una cabreta, però mai ho va fer sota una vela de circ. Per tant, el fundador de la nissaga va ser el meu pare, Luis Raluy Iglesias (1911-1984), que va crear un número de barres fixes i un altre de doble canó humà que va ser molt buscat i que el va fer viatjar per tot Europa”, recorda Carlos Raluy.

Els Raluy són literalment una gran família del circ: mig centenar de persones treballen i viuen als carruatges d'època d'aquest circ ambulant –inclosos una vintena d'artistes–, de les quals 16 porten el cognom Raluy o hi tenen algun grau de parentesc. I a partir del maig vinent el Circ Raluy s'ampliarà i es desdoblarà en dos circs amb el mateix nom i espectacles independents, un dirigit per la branca familiar de Carlos i l'altre per la de Lluís, per poder arribar a més localitats i garantir la rendibilitat i el futur d'aquest projecte artístic. “Ens trobem en una situació semblant a la del 1971, quan els meus pares i els quatre germans fèiem el número de barres fixes i ens contractaven altres circs, però això no ens donava per mantenir cinc famílies, així que jo vaig proposar crear el nostre propi circ, i així va néixer el Circ Raluy, el 1973 a Portugal, tot i que no va ser fins deu anys després que vam emprendre el circ clàssic que tenim avui en dia”, explica Carlos Raluy.

Després de la seva estada anual a l'illa francesa de la Reunió, a l'oceà Índic –on els Raluy actuen des dels anys seixanta i hi són tota una institució–, el Circ Raluy ha arribat a Girona amb un espectacle nou que inclou, entre altres al·licients, un número de bàscula, una troupe de malabars “molt dinàmica” i Bobylev, “un dels grans pallassos russos, que no copia ningú: tot el que fa és de creació pròpia”. I tot passa en una vela amb capacitat per a unes 800 persones que permet una gran proximitat entre el públic i l'artista.

La Reunió és actualment l'única sortida internacional del cicle anual del Raluy, un circ que volta amb els seus carruatges per tot Catalunya –al novembre també visitarà Vulpellac, Palamós i Mataró– i que té la seva seu central a l'Aldea (Baix Ebre), on hi ha els seus magatzems i fins i tot van construir una casa que, per la seva vocació nòmada, continua sense estrenar. Prefereixen les seves caravanes.

Hotel Raluy
“Vivim com tothom, només que les nostres cases tenen rodes”, diu Carlos Raluy. Per comprovar-ho i viure el circ des de dins, el Raluy ofereix fins i tot un carruatge hotel, que es pot llogar per una o més nits. Més informació al seu web: www.raluy.com.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia