Morella i Sant Mateu treballen per posar en valor el seu passat càtar
Representants d'ambdós municipis es reuneixen per continuar impulsant una ruta turística interterritorial
Morella i Sant Mateu continuen treballant per posar en valor el seu passat càtar. Aquesta setmana han mantingut una reunió amb tècnics per a traslladar la importància d'impulsar un projecte cultural i turístic interterritorial i internacional, junt amb llocs que van tenir gran importància per als càtars, i que pot ser liderat des del País Valencià.
Aquestes localitats ja van viatjar a França el passat any, per establir col·laboració amb el Consell de l'Aude, impulsor del País dels Càtars. La potencialitat d'aquest projecte per a Morella i Sant Mateu es deu al fet que els últims perfectes es van establir en aquestes dues localitats castellonenques i van instaurar l'última comunitat càtara a principis del segle XIV.
Morella i Sant Mateu també estan treballant en poder acollir unes jornades tècniques amb representants dels diversos territoris a principis de 2016. Es tracta d'unir esforços per posar en funcionament un projecte ampli i atractiu des del punt de vista turístic i cultural, recuperant i posant en valor el tema dels càtars, onel País Valencià pot ser un referent, ja que Morella i Sant Mateu, així com altres poblacions, van ser llocs destacats dels personatges i comunitats càtares importants.
Cal assenyalar que Guillem Belibasta, últim càtar, es va establir a Morella a principis del segle XIV per fugir de la Inquisició, que es trobava a la zona de Carcassona. A la localitat dels Ports va viure en la clandestinitat i va fundar una comunitat càtara a Sant Mateu. Va ser l'últim perfecte que va morir a la foguera, el 1322 a Villerouge-Termenès.