cultura

etcètera

david paloma

Qüestió de classe

Un dels apartats del llibre d'estil de TV3, el llibre blau, el de 1995, es va centrar en els “errors freqüents en el llenguatge oral”. Entre el centenar de casos hi havia la paraula classe, que es recomanava de pronunciar amb vocal neutra en els parlars orientals. La mateixa recomanació l'havien fet lingüistes referencials com Ruaix i Badia. De fet, aquesta mateixa indicació apareix de manera explícita en el document normatiu publicat el 1990 per l'Institut d'Estudis Catalans, reeditat, revisat i corregit unes quantes vegades: “No és recomanable la pronunciació, en els parlars orientals, d'una e tancada en comptes d'una vocal neutra en la síl·laba final de mots cultes com frase, examen, càncer, classe, etcètera.”

TV3 ha mantingut aquesta indicació durant vint anys, i ben fet que ha fet. En primer lloc perquè és el que indica la normativa i, en segon lloc, perquè el mitjà de comunicació ha fet el paper que se li demanava: ajudar a implantar l'estàndard oral... també pel que fa a la pronunciació de classe, que ja sabem que, en els parlars orientals, “la gent acostuma a pronunciar-los amb una [e] final inconfusible” (Badia). Hi havia dues possibilitats de pronunciació i TV3 ha seguit la que prescriu la normativa. Resultat: als estudiants de Comunicació, si són de parlars orientals, se'ls ensenya a dir classe, amb vocal neutra, i els professionals ja fa anys que han après a dir frase, examen, càncer, barbàrie... amb vocal neutra. I també cine (com apunta Coromines), àlien i tants d'altres.

Fa ben poc, però, TV3 ha canviat el criteri, arran d'una observació present en la Gramàtica del català contemporani (observació no gaire diferent de la de Badia). Ara s'avala la [e], però no en exclusiva: s'accepten, de fet, totes dues pronunciacions, amb vocal neutra i amb [e] (classe i base, per exemple).

Entenc que això implica abandonar la correcció: que cadascú ho digui com vulgui, que tot estarà bé. I, de retruc, implica augmentar la confusió, ja que l'ésadir continua fent dir amb vocal neutra els cultismes frase, dolmen, castrense...

L'apunt
La llengua estàndard ha de continuar fent d'element reconductor de la variació lingüística, i això demana seguir uns criteris concrets, no pas acceptar-los tots.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia