cultura

Premi Iluro a una obra sobre la Guerra de Successió

L'historiador Francesc Forn guanya el guardó dotat amb 4.500 euros

El jurat concedeix un accèssit a Enric Puig

A la tercera va la vençuda. Després d'haver estat mereixedor d'un accèssit fins a dos cops, l'any 1992 i el 2009, l'historiador arenyenc Francesc Forn va aconseguir guanyar ahir el Premi Iluro 2015 de Monografia Històrica, dotat amb 4.500 euros. Ho va fer amb l'obra La Marina de Llevant durant la Guerra de Successió. El Corpus de 1714. Forn va explicar que l'estudi arrenca a partir de la descoberta, el 2001, d'uns esquelets a la finca de Can Mils d'Arenys de Mar i de la necessitat d'esbrinar de qui es tractava. Estirant del fil, la història el va portar fins al 1714 i a tot un seguit de personatges que han servit a l'autor per analitzar el moviment de tropes i com es va viure aquell conflicte a la comarca fins a la caiguda de Barcelona. “He volgut posar llum a les barbaritats que es van cometre en aquest tram final de la guerra”, va dir Forn.

El jurat va concedir també un accèssit a l'obra Rock i cultura pop a Mataró: una visió implicada, d'Enric Puig. El jurat, presidit pel catedràtic d'història Josep Maria Fradera, a banda de destacar la qualitat de tots els treballs que s'han presentat en aquesta edició, va subratllar la feina “excel·lent” tant de Forn com de Puig. Del primer, per “reflectir l'enorme cruesa del conflicte”, i del segon, per analitzar “un canvi cultural recent” d'enorme transcendència per a la societat mataronina. L'alcalde, David Bote, que va tancar l'acte, va reconèixer la tasca de la fundació per promoure la recerca històrica.

LA FRASE

He posat llum sobre les barbaritats que es van cometre al final de la Guerra de Successió
Francesc Forn
guanyador del premi iluro 2015

LA XIFRA

4.500
euros
té de dotació el premi de monografia històrica que convoca la Fundació Iluro de Mataró.

Catalogar el fons de la biblioteca

El president de la Fundació Iluro, Pere Carles, va assegurar la continuïtat del guardó però també va recordar durant l'acte de proclamació del veredicte que enguany s'ha acomplert una promesa que va fer l'any passat: digitalitzar totes les obres guanyadores del premi per fer-les accessibles. En aquest sentit, una altre de les feines que està fent la fundació és la catalogació de tots els documents històrics que hi ha a l'antiga biblioteca de Caixa Laietana. Un procés que ja s'ha iniciat i que ha de continuar endavant amb el suport de l'Ajuntament de Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia