cultura

Cultura

El passat mira el present

L'Arxiu Municipal de Malgrat posa a l'abast ciutadà 20.000 imatges digitalitzades del fons Antoni Poch dels anys 50 als 70

Impulsen la creació d'una Associació d'Amics de l'Arxiu que fomenti la difusió de l'organisme

Els arxius municipals han deixat de ser aquells llocs foscos amb olor de paper vell, on només s'acostaven els savis i erudits que buscaven submergir-se en un passat inaccessible al gran públic. Aquests ens es reivindiquen cada cop més com espais de contacte i comunió entre l'avui, marcat per l'accés immediat a internet, i l'ahir, que reclama sortir de les caixes on era guardat i fer-se present. Amb aquest esperit, divendres l'Arxiu Municipal de Malgrat va presentar en públic una iniciativa que ha demanat moltes hores de feina però que ha donat un gran resultat: la digitalització de 20.000 fotografies pertanyents al fons del fotògraf Antoni Poch, que va ser cedit a l'ens i que representen un dels documents visuals més complerts del municipi i rodalies entre els anys 50 i 70 del segle passat. Les imatges, a més, s'han posat a disposició dels ciutadans, que les poden consultar directament al web de l'Ajuntament, ordenades per tema i rigorosament identificades, i fer-se una idea de com han canviat, els paisatges i les persones. L'arxiver Josep Maria Crosas explica que la digitalització de les imatges és un pas més per aconseguir apropar el ric patrimoni local que guarden les parets del magnífic arxiu que s'aixeca al costat de la Torre de Can Sala. “Afortunadament, disposem de fons fotogràfics que enllacen la història gràfica de la població des de principi del segle XX”, explica, i hi afegeix que també es reparteixen en dos fons més, el de Juli Cardona Girons –cedit el 2009– i el de Josep Bechdejú –el 2007–. L'objectiu és anar incorporant aquestes fotografies al fons que ja està digitalitzat. “És molt important conèixer d'on venim, per saber millor qui som”, afirma Crosas, que destaca que no s'ha penjat cap imatge que no hagi estat verificada. El fons Antoni Poch que ara es pot consultar se centra sobretot en les festes i celebracions que estan més arrelades, com ara la de Sant Antoni Abad, que il·lustra aquest article. També s'hi poden trobar la del Corpus i la de Santa Llúcia o la de Rams i les caramelles, sense que tampoc hi faltin els Reis, Setmana Santa o Carnaval. El valor històric és innegable, però més enllà de l'empremta dels actes culturals també hi trobem la constatació del canvi urbanístic de Malgrat de Mar com ara la construcció de la carretera de Can Gelat o la inauguració de la plaça Marià Cubí i episodis més concrets com la inundació del carrer de Mar del 1960 o un accident entre un carro tirat per un cavall i un cotxe, el 1964.

L'acte de presentació del fons digitalitzat també va servir per impulsar la creació de l'Associació Amics de l'Arxiu que es planteja com una iniciativa per dinamitzar l'activitat que es fa en el centre i a teixir ponts de complicitat amb la societat malgratenca. “Volem que la gent descobreixi l'arxiu, perquè si ho fa, també es descobrirà ell mateix a través del llegat de la gent que l'ha precedit”, comenta Josep Maria Crosas, que assegura que només en fotografies, l'Arxiu Municipal pot presumir de disposar-ne de no menys de 200.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia