cultura

Seminari a Girona sobre els crims contra el patrimoni

Organitzat per l'Institut de Patrimoni Cultural, tindrà lloc divendres vinent al CaixaFòrum, amb inscripció gratuïta

Carles Mascort hi parlarà sobre la recuperació de l'arqueta de Banyoles

L' Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) ha organitzat el seminari Crims contra el patrimoni: riscos i protecció, que tindrà lloc divendres vinent al CaixaFòrum de Girona. La inscripció és gratuïta, amb places limitades –es respecta l'ordre d'inscripció–, i s'ha de formalitzar a través del web www.icrpc.cat.

Amb aquest seminari, l'institut de recerca dirigit per Joaquim Nadal “continua investigant i reflexionant sobre una qüestió decisiva per al patrimoni; és la dels riscos que l'amenacen i que poden comprometre'n, fins i tot, la supervivència, i la de les accions i estratègies que s'adopten per evitar-los o atenuar-los.” Els robatoris i les falsificacions centraran aquest seminari, que inclourà per exemple una intervenció de l'advocat Carles Mascort sobre la recuperació de l'arqueta de Banyoles, de la qual va aconseguir restituir la majoria de les peces després d'una negociació rocambolesca que ell mateix defineix com “una experiència singular”.

El seminari començarà divendres a les nou del matí i, després de la presentació a càrrec de Joaquim Nadal, hi intervindrà Joan Bosch i Ballbona, director tècnic de l'ICRPC i professor d'art modern de la UdG, que parlarà sobre art i crim. Tot seguit, María Jesús Muñoz González, de la Complutense de Madrid, oferirà la ponència La catalogación del patrimonio histórico-artístico, medida indispensable para su protección.

La directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé, tractarà el tema de la gestió i prevenció de riscos en edificis religiosos, i catàlegs raonats i autenticació serà el tema de la xerrada que oferirà la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer. La sessió del matí es completarà amb Unitat Central de Patrimoni Històric: falsificacions, espoli i robatoris, a càrrec de Pere Canal, caporal d'aquesta unitat dels Mossos d'Esquadra, i la participació de Mascort.

A la tarda, l'advocat penalista i consultor de la UOC Marc Balcells plantejarà Els delictes contra el patrimoni cultural sota l'òptica del criminòleg, i Gemma Avinyó (Universitat de Lleida) i Jaume Barrachina, director del Museu del Castell de Peralada, tancaran el seminari amb De la restauració a la falsificació: el cas dels germans Junyer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia