cultura

Preparen l'edició de les cartes de Fages de Climent

Jordi Canet treballa en el buidatge i la catalogació de prop d'un miler de cartes que veuran la llum el 2018

En els pròxims cinc anys està previst editar una dotzena de volums inèdits

El filòleg Jordi Canet Avilés treballa des de fa mesos en el buidatge i la catalogació de l'abundant correspondència personal del poeta, dramaturg, narrador i articulista Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968), dins un ambiciós projecte per treure a la llum tota l'obra que encara resta inèdita de l'escriptor i per reeditar alguns dels seus llibres més notables acompanyats d'estudis crítics. L'operació ha estat possible gràcies a l'obertura, fa poc més de dos anys, de l'arxiu familiar de la casa Climent de Castelló d'Empúries, que el nét de l'escriptor, Carles Fages Torrents, ha posat a disposició de l'equip d'investigadors que formen el mateix Canet, Narcís Garolera, Jordi Pla i Joan Ferrerós, aquest darrer com a curador del projecte de recuperació integral del llegat.

Gràcies a les facilitats de consulta, Canet ha pogut treballar a la biblioteca de la casa pairal dels Climent en les prop de mil cartes que Fages va intercanviar amb “escriptors, artistes, intel·lectuals, crítics literaris, professors universitaris i figures polítiques de primer ordre, tant catalanes com espanyoles i internacionals, a les dècades centrals del segle XX”, segons ha avançat l'investigador en un nou post del web Fages de Climent que coordina el mateix equip científic en col·laboració amb l'editorial Brau ( http://fagesdecliment.com ). El material inclou també lletres datades durant la Segona República i la Guerra Civil, una època conflictiva que va afectar profundament el poeta. “La correspondència és una documentació personal i familiar molt interessant que ens posa de ple i en primera fila en els aspectes biogràfics més personals i íntims de l'escriptor i que, juntament amb Climent i sobretot les Memòries, permetran obtenir una imatge més completa i propera de la figura humana de Fages de Climent, amb tots els seus clarobscurs i contradiccions”, explica l'estudiós.

L'objectiu és preparar-ne una edició acurada que es publicaria al llarg de l'any 2018, coincidint amb el cinquantè aniversari de la mort de Fages de Climent. Amb aquest mateix horitzó, s'ha definit un pla de publicacions escalonat de més d'una dotzena de volums més, entre poesia, novel·la, teatre i prosa, que Joan Ferrerós, responsable del projecte, detalla en una altra entrada del bloc Fages. El propòsit és portar a impremta dues o tres obres inèdites a l'any fins al 2020, cada una amb l'aparell crític corresponent.

Segons aquest pla, abans no acabi el 2015 Jordi Pla haurà enllestit l'edició dels versos autobiogràfics reunits a Auca de mi mateix, i per al 2016 sortirien a la llum tres títols més: Poesia culta, a càrrec també de Pla; Els meus difunts, proses diverses editades per Narcís Garolera, i Juguesca d'hostal, una farsa teatral que està preparant el mateix Ferrerós. El 2017 apareixeria la novel·la La muller de Don Joan i un Segon llibre de sonets (el primer és del 2002). Per al 2018 està prevista, a més de la correspondència, un Segon volum de poesia culta i un altre de religiosa; per al 2019, la peça de teatre Telèmac i un tercer llibre de sonets, i per al 2020, un quart volum de poesia culta i la tragèdia Gal·la Placídia, reina de Barcelona. Ferrerós aprofita el bloc per anunciar la possibilitat que la Càtedra Anglada-Fages de Climent de la Universitat de Girona destini un parell de graduats a la revisió i catalogació de l'ingent material de l'arxiu Fages.

LA DATA

2018
és l'any
en què es commemorarà el cinquantè aniversari de la mort de l'escriptor amb l'edició de més inèdits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès
Cinema

El cinema Truffaut renova la seva identitat visual corporativa

Girona
Música

Julieta i Mushkaa col·laboraran juntes en un nou tema

barcelona