cultura

Llavor museística

La Generalitat i el Col·legi d'Arquitectes presenten els primers fonaments del futur museu de l'arquitectura

La idea de fer realitat un museu que expliqui la importància de l'arquitectura i l'urbanisme a Catalunya no és nova i és una vella aspiració del sector. De moment el futur museu ja té uns fonaments, “una idea, no un projecte executiu”, puntualitza el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell.

D'aquesta mena d'avantprojecte hi ha poques coses clares. Una és el nom i sigles: Museu de l'Arquitectura i l'Urbanisme de Catalunya (MAUC). L'altra és la voluntat per part de la Generalitat (la conselleria de Cultura, en primer lloc, i també la de Territori i de Sostenibilitat) i del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), l'arxiu documental del qual seria la base de la col·lecció permanent del centre. Si no pogués ser així, no es descartarien alternatives com situar el museu dins del nou Museu del Disseny i, fins i tot, fora de Barcelona.

Tant el conseller de Territori en funcions, Santi Vila, com Mascarell, van anunciar ahir aquesta intenció, amb l'absència significativa de representants de l'Ajuntament, que en els últims temps han afirmat que de moment descarten posar en funcionament nous equipaments i que no pensen engegar el pla de la Muntanya de Montjuïc fins haver estudiat tots els projectes. Malgrat que s'havia anunciat la presència de la comissionada de Cultura, Berta Sureda, fonts de l'Ajuntament asseguren que ells desconeixen el projecte del museu i que no es volen pronunciar fins a conèixer-lo bé.

L'arquitecte Fernando Marzà i l'exdirector del Museu d'Història de la Ciutat, Antoni Nicolau, han elaborat aquest primer projecte, que inclouria una col·lecció permanent (2.500 metres quadrats) i exposicions temporals (1.050 metres quadrats). Segons Nicolau, a més d'explicar la història de l'arquitectura catalana el MAUC també “canalitzaria debats actuals sobre temes com l'habitatge, el turisme, la sostenibilitat i la protecció del paisatge”.

Mascarell també va admetre que a causa de l'actual situació política d'indefinició absoluta i sense tenir encara la confirmació de quina podria ser la seu definitiva del museu és impossible avançar el pressupost del museu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia