cultura

Toni de la Torre. entrevista

assagista. Jaume Vidal

“El nou episodi torna a la trilogia original”

Jeffrey Jacob Abrams és el director de l'episodi VII de Star Wars. És també el gran transformador de la fantasia televisiva i cinematogràfica moderna: Lost, Star Trek, Súper 8, Missió impossible, Alias... Toni de la Torre, gran especialista en sèries de televisió i cinematogràfiques, acaba de publicar el llibre J.J. Abrams. La teoría de la caja (Timunmas).

Què representa per a ‘Star Wars' que Abrams es faci càrrec del primer capítol?

Crec que farà una reconstrucció. Amb les adaptacions cinematogràfiques va refundar Star Trek. La refundació parteix de la feina feta prèviament i d'una autoria, que és la de Gene Roddenberry, que ell va voler respectar, per això Star Trek va deixar-la tal com era, però actualitzant-la. La va refundar. En el cas de Star Wars, la reconstruirà, perquè, segons les declaracions que ha fet, hi ha una cosa mal feta a la trilogia nova [episodis I, II i III].

Què creu Abrams que no ha funcionat en la trilogia nova?

Quan parla de Star Wars es refereix als episodis IV, V i VI, que són el que es van estrenar primer. No parla ni de franquícia ni de nissaga, sinó de la trilogia, referint-se a l'original perquè considera que la nova trilogia té molts errors que vol esmenar i això passa per reduir els efectes digitals i donar-li una textura més orgànica. Vol eliminar explicacions científiques i tornar a l'aspecte més espiritual de la franquícia en què la força és un concepte no del tot definit. I a la idea que qualsevol pot sentir la força, que crec que és el que sedueix molts espectadors de la trilogia original de La guerra de les galàxies. De fet, el que Abrams vol fer és tornar a la trilogia original.

Què podem trobar de la influència de la trilogia original a l'obra d'Abrams?

Hi ha una idea que està a Star Wars i que entronca molt a la seva obra que és que a qualsevol persona li pot passar un fet extraordinari que el faci començar el camí cap a l'heroïcitat. Abrams ja ho tenia present a A propósito de Henry, la idea que una tragèdia pot derivar en una segona oportunitat per ser millor i tenir una vida millor que abans. Lost comença amb la tragèdia d'un accident d'aviació, però aquest fet dóna una pàgina en blanc per escriure una vida nova, com a La guerra de les galàxies, que comença amb un fet desgraciat que és la mort dels oncles de Luke Skywalker, però això du el protagonista a una vida heroica. I això vol dir que aquest canvi li pot passar a qualsevol. Però a la nova trilogia aquesta idea s'eliminava, perquè en ser un factor genètic no tothom hi pot arribar. El que J.J. Abrams ha volgut fer ara és recuperar aquesta aventura que es pot trobar a l'altre costat.

Troba paral·lelisme entre els films de superherois i la franquícia de ‘Star Wars'?

Crec que van per camins diferents perquè els superherois d'ara són molt de psicoanalista. Jo no en sóc gaire devot. Sovint es vol donar un tractament contrari a l'esperit aventurer i lluminós de Star Wars. El superheroi que més ha triomfat darrerament ha estat Batman, i és fosc. Abrams va fer un guió de Superman que es va filtrar per internet i per això té certa prevenció amb les xarxes socials, tot i que sap utilitzar-les molts bé. Era l'època que finalment es va fer Superman Returns, que també era un heroi ombrívol. Abrams el volia més festiu.

Quin és el secret perquè ‘Star Wars' sigui un fenomen intergeneracional?

Hi ha un factor educatiu. Molts pares estan esperant que els fills tinguin l'edat oportuna per compartir l'afició. A més, els arguments són universals i la barreja de gèneres que hi ha a la franquícia no caduca. La diferència està entre la vella generació, que veu Darth Vader com el malvat, i els més joves que en la nova trilogia tenen com a heroi el jove Anakin Skywalker que esdevindrà Darth Vader. La idea és que pares i fills han vist pel·lícules diferents.

J.J. Abrams. La teorÍa de la caja
Toni de la Torre
Editorial:Timunmas Barcelona, 2015
Pàgines: 224
Preu: 29,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.