cultura

feminitats

ada castells

El nou premi María Luz Morales

Fins al 22 de desembre, a la Casa Elizalde, s'està exposant Dones visibles invisibles, una mostra preparada per Fiona Capdevila i Rosa Solano per donar a conèixer les modistes que hi havia rere
l'alta costura que es feia a Barcelona a través de firmes com ara Balenciaga i Pertegaz.

Per extensió podem dir que la mostra i les activitats que s'hi programen són un homenatge a la feina ben feta, basada en els petits detalls, en els sacrificis d'hores i hores de dedicació, en l'orgull pels bons acabats. Hi ha alguna cosa en aquest recorregut visual que desperta la nostàlgia, que ens fa detestar el fet i deixat estar, i que ens fa pensar en tot allò que s'amaga rere el luxe, tant ara com abans. Hi ha alguna cosa també que ens recorda les dones silenciades, fins i tot en els camps que els eren tradicionals, com el vestir.

Hi ha encara molta feina a fer i, per trencar aquesta dinàmica de la dona sense veu, l'Observatori Cultural de Gènere, creat per M. Àngels Cabré el 2013, acaba de crear el premi María Luz Morales, que s'atorgarà a un article periodístic que parli de donar poder a les dones. Amb el suport de La Vanguardia i La Caixa, qui el guanyi rebrà 4.000 euros.

Tal com està el panorama, muntar una cosa així no és gens fàcil, sobretot perquè és una iniciativa cultural i feminista, dos termes que encara espanten o, encara pitjor, espanten més ara que fa uns anys perquè la reculada en drets i qualitat està sent espectacular.

Si una lluitadora com Morales alcés el cap, no se'n sabria avenir!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.