cultura

Cataloguen el llegat i estrenen tres obres de Francesc Civil

La GIOrquestra i la Coral Sant Jordi interpretaran dissabte els tres inèdits a l'Auditori

La nova editorial Ficta els ha publicat, aliada amb la família Civil

La GIOrquestra, la Coral Sant Jordi i el pianista Miquel Villalba estrenaran dissabte a l' Auditori de Girona (21 h, 10 euros) tres obres simfòniques del mestre Francesc Civil i Castellví, com a homenatge a aquesta figura clau de la música gironina, en el 25è aniversari de la seva mort. En la primera part del concert, s'interpretaran Poema camperol per a orquestra i Concert en Re major per a piano i orquestra, sota la direcció de Marcel Sabaté, i en la segona part es podrà escoltar la primera versió per a cor de veus mixtes i orquestra d'El nostre Nadal (1956), dirigida per Lluís Vila i Casañas, que es tornarà a interpretar el 24 de gener a Molins de Rei, vila natal de Civil.

El concert de dissabte, organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Girona, la Diputació, la família Civil, l'editorial Ficta, Joventuts Musicals i l'Auditori, obre també tot un procés de recuperació i difusió del gran llegat musical del mestre Civil perquè “la seva música no caigui en l'oblit i arribi a les noves generacions”, segons la seva besnéta, Maria-Elvira de Bolós, que ara s'encarrega de l'arxiu familiar i ha digitalitzat unes 300 partitures. “Potser més endavant crearem un web per difondre la seva obra”, diu.

La família ha impulsat la publicació del catàleg de l'obra i la correspondència de Francesc Civil (1895-1990) i les del seu germà gran Joseph (1876-1956), també compositor, que va viure bona part de la seva vida a l'Estat francès. El catàleg ha estat realitzat per Lluís Brugués i Albina Varés, i s'editarà a la primavera amb el suport de la Diputació de Girona. El catàleg inclou els registres de 612 manuscrits d'obres musicals de Francesc Civil, més prop de 3.000 cartes rebudes i 384 enviades pel músic en la seva correspondència amb noms destacats de la societat i la cultura del seu temps. Pel que fa a Joseph, es conserven 64 de les 427 obres que va compondre –moltes es van quedar a París– i més de 600 cartes. El volum es complementarà amb les biografies dels dos germans. Fins ara l'única biografia de Francesc Civil era la de mossèn Josep Maria Cervera, del 1992.

Nova editorial gironina

La nova editorial gironina de música catalana Ficta, una iniciativa del músic i gestor cultural Martí Ferrer i Bosch i del musicòleg Bernat Cabré i Cercós, s'ha donat a conèixer amb la publicació de les tres obres inèdites de Civil que s'estrenen dissabte i que tots dos presentaran en una xerrada prèvia al concert (20 h). “Civil serà un dels nostres autors fetitxe. És un gran compositor encara molt desconegut. Entre el 2016 i el 2017 impulsarem l'edició, la gravació i la presentació en directe de la seva integral per a piano sol, sempre amb la complicitat de la seva família”, explica Ferrer. Ficta aposta per un nou model d'editorial, que no es limita a publicar partitures en paper, sinó que vol treballar amb els compositors i els intèrprets en la promoció i difusió de les seves obres. També editarà partitures per a iPad i les primeres seran de música antiga catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.