assaig
ferran aisa
Salvar les paraules en la confusió de Babel
Jordi Martí Font (Marçà, 1969), doctor en filologia catalana, es declara anarquista i independentista. Actualment és conseller de l'Ajuntament de Tarragona per la CUP. Presenta un assaig original que reflexiona sobre temes de rabiosa actualitat. En el primer apartat del llibre, En aquesta gran època, manifesta: “Les paraules han esdevingut arma de guerra en aquest combat a mort que els rics d'arreu estan desenvolupant contra la majoria de persones del planeta. Pensar el llenguatge torna a ser bàsic per entendre com és que ens parlen de riquesa i tenim pobresa i, cada cop, més misèria.” Martí dóna la volta a les paraules per saber què vol dir cada mot en el món actual i ho fa seguint els paràmetres que ens fan viure enganyats pensant que la llibertat és la llibertat dels mercats.
També és conscient que el passat pot construir el futur. En l'apartat Dos de tres es mostra capficat en la contaminació de la llengua des de la Bíblia, amb Babel, i la confusió de le paraules. Per arrodonir la seva tesi, arreplega al seu costat pensadors, publicistes i creadors universals que han fet servir les paraules per a un o un altre ús, de Sòcrates a Hanna Arend, passant per Plató, Montaigne, Maragall, Sartre, Goebbels, Bretch, Orwell, Fuster...
Finalment, a Tres de tres , l'autor inicia el seu diccionari. La primera paraula és Acomiadar i la darrera Zapata; entremig, podem llegir les definicions d'Anarquia, Anticapitalistes, Catalunya, Classe Obrera, Independència, Poeta, Somiar, Utopia, Vaga... Jordi Martí Font, com un emulador de Chomsky o Galiano, recupera les paraules i tal vegada pretén salvar el mots en el sentit d'Espriu de la voracitat del capital globalitzador del neoliberalisme.