JAUME BORRÀS

L'EXALCALDE DE CABRERA ACABA DE PUBLICAR UNA NOVEL·LA AMBIENTADA EN EL POBLAT IBÈRIC

«L'interès pels ibers em relaxa»

Només fa uns mesos que ha deixat l'alcaldia, que va compaginar amb la seva feina. Com s'ho ha fet per fer una novel·la?
–«Fa tres anys que vaig començar aquesta història i hi he dedicat les estones i els caps de setmana que he pogut. Tinc una gran afició per la història del món ibèric i la veritat és que per mi es converteix en el meu passatemps.»
–I d'on li ve aquesta afició per temps tan llunyans?
–«Ja de petit, la família vivia a tocar del poblat ibèric i suposo que se'm va despertar la curiositat arran d'una moneda que va trobar el meu pare on es podia llegir la inscripció d'Ilturo.»
–L'origen de Cabrera, no?
–«
Exacte, és aquest oppidum, ciutat encerclada que van construir els laietans al vessant del turó de Burriac, en un lloc estratègic per vigilar l'arribada de possibles invasors. Van ser la capital de tot el territori laietà que s'estenia a Barcelona, el Vallès i el Maresme durant més de cinc-cents anys. No es coneix cap altre poblat ibèric de tanta importància.»
–I què en coneixem?
–«
No gaires coses, si es té en compte que era un poblat d'unes 10 hectàrees on podien viure un miler de persones i del qual només se n'ha excavat un 1%. Les administracions no s'han bellugat gaire per desenterrar el nostre passat històric. Penso que, amb tot el que encara hi ha amagat i tot el llegat que hi ha per descobrir, segur que es trobaria una inscripció bilingüe que permetés desxifrar l'alfabet ibèric. És una època que també s'ha explicat molt per sobre a les escoles.»
–La novel·la comença amb molta violència.
–«Sí, he rebut alguna crítica per la descripció però és que aquella època devia ser molt dura. A més, la meva formació mèdica també em condiciona i els coneixements com a cirurgià traspuen. La història, però, descriu la vida d'un jove pescador d'Ilturo que viatjarà fins al poblat d'Empòrion quan veu que la seva estimada és donada en esclavatge a un ric comerciant, i on descobrirà una cultura molt més avançada. També es desplaça fins a territori dels indigets, a l'entorn del que seria el poblat d'Ullastret.»
–Likine, el protagonista, i la resta són noms reals?
–«Vaig fer una llista per ordre alfabètic dels noms trobats en inscripcions en ceràmiques, de les esteles funeràries, de cartes comercials escrites en làmines de plom, i dels escrits fets pels historiadors romans i grecs. Els noms dels poblats també són certs, tot i que de molts se'n desconeix la ubicació. Algun també me l'invento, com ara Biloskan, el petit poblat de nom desconegut i situat a la platja del Castell de Palamós.»
–No és historiador però ha fet feina d'investigador.
–«Ilturo no es considera un dels indrets ibers visitables de Catalunya, tot i que és el més important. El meu interès pels ibers m'ha portat a visitar amb els meus fills tots els assentaments ibèrics d'arreu. És un passatemps que em relaxa. Conèixer la cultura, l'alimentació que tenien, la part mitològica i religiosa et porta a lligar caps i, finalment, construir una història per explicar tot el que has après.»
–Ja ha pensat a fer una segona part?
–«No ho descarto. La veritat és que un cop publicat hi canviaria moltes coses, però algun moment has d'acabar. Podria explicar la romanització. Cabrera és un indret esplèndid on els ibers es van instal·lar, fins que es va abandonar segurament per la construcció a les planes de la veïna Iluro romana. No em penso avorrir quan em jubili i puc continuar explicant històries.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nomenaments

Josep Maria Carreté, gat vell de la gestió cultural pública, nou secretari general del departament de Cultura

barcelona
música

Carlinhos Brown actuarà amb Chambao el 12 de setembre a Barcelona

barcelona

‘Blanes Talent Fest’, una nova iniciativa cultural per a artistes professionals i entitats de Blanes

BLANES
MÚSICA

Oasis anuncia el seu retorn

BARCELONA
Rogeli Herrero
Músic de Los Manolos i biògraf de Peret

“Peret, l’any 1974 a Eurovisió, es va trobar entre dos focs”

Barcelona
Cultura

La Colla Vella recupera la tradició d’anar amb carro a Vilafranca per Sant Fèlix

Valls
dansa

El festival de Microdansa Itinerant 15m² comença demà a Puig-reig

puig-reig
CÒmic

Un Corto Maltès que viu en el segle XXI

Barcelona
cinema

Venècia obre el nou curs amb Burton, Cuarón, Almodóvar i Guadagnino

venècia