cultura

Cardona descobreix un assentament romà que ja deuria explotar-ne la sal

La construcció del camp de futbol deixa al descobert uns murs romans dels segles I i II

Són les primeres restes romanes que es troben a la ciutat

Els treballs de construcció del futur camp de futbol de Cardona han destapat dos murs romans que daten dels segles I i II. Es tracta d'una troballa “excepcional”, segons l'arqueòloga municipal, Ainhoa Pancorbo, ja que fins ara no s'havia trobat cap construcció d'aquesta època a Cardona i perquè indica que hi ha hagut un assentament romà estable lligat a la vall salina del municipi. A més dels dos murs, també s'han trobat més estructures romanes i diverses ceràmiques. D'altra banda, les obres també han destapat una gran necròpoli medieval del segle XIV amb més de 36 individus enterrats. L'Ajuntament vol fer compatible les obres de l'equipament amb l'excavació arqueològica i preveu inaugurar el camp de futbol aquest mateix 2016.

Les obres de construcció del nou camp de futbol en van fer aflorar, al maig passat, la necròpoli. La troballa va propiciar una intervenció arqueològica que, de manera sorprenent, ha acabat amb la localització de dos murs romans que daten dels segles I i II. L'arqueòloga municipal, Ainhoa Pancorbo, ha explicat a l'ACN que aquesta descoberta aporta una gran excepcionalitat al jaciment, “ja que fins ara a Cardona no s'havien trobat murs corresponents a assentaments romans i això és molt important perquè ens trobem molt a prop de la vila, del turó del castell i de la vall salina”. Això, segons ha explicat, permetria identificar un assentament romà estable que s'hauria dedicat a l'explotació del Salí de Cardona.

També s'han localitzat més estructures romanes i diverses ceràmiques que indiquen que hi hauria hagut un assentament estable. Fins ara, Pancorbo ha explicat que només s'havia trobat ceràmica d'època romana escampada en camps de conreu i molt dispersa.

Necròpoli baixmedieval

A banda de l'assentament romà, el jaciment arqueològic també ha destapat una gran necròpoli baixmedieval amb tres alineacions de tombes. La troballa s'ha fet a una profunditat de mig metre de fondària a davant de les antigues grades del camp de futbol. Moltes de les restes trobades estan malmeses i escapçades, segurament pel fet que aquesta zona ja va ser objecte de les obres de remodelació del camp, l'any 1935.

Pancorbo ha explicat que, per poder entendre l'abast del jaciment baixmedieval, serà “cabdal” la informació que s'oferirà des de l'Arxiu Històric de Cardona, que permetrà esbrinar com és que hi ha una necròpoli situada en aquest espai i quina és la comunitat que hi ha enterrada.

Les troballes es localitzen en la zona on properament es construiran els vestidors del camp de futbol que, segons han explicat fonts municipals, es preveu inaugurar aquest 2016.

Obres a fer

Abans de la construcció del nou equipament, Pancorbo ha explicat que és “urgent” arribar als nivells de fundació dels murs romans per poder datar en quin moment es van construir, i també caldria excavar la part de necròpoli que encara queda pendent i que es podria veure afectada per la construcció del nou camp de futbol municipal de Cardona.

LA FRASE

El descobriment és excepcional perquè fins ara no s'havien trobat restes romanes a la vila
Ainhoa Pancorbo
Arqueòloga municipal de cardona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia