cultura
SEBASTIÀ BENNASAR
DIRECTOR DE TIANA NEGRA
“Tiana Negra té la implicació de tot el poble”
El director admet que és tot un repte mantenir viu el festival
Assegura que tindrà llarga vida si continua seduint el públic i continua havent-hi autors que publiquen en català
Tiana Negra enceta demà la quarta edició d'un festival que s'ha fet un lloc en les agendes d'aficionats i escriptors del gènere.
Es pot parlar de consolidació?
No, els actes culturals en aquest país mai estan consolidats. La memòria és molt curta i cada any tenim el repte de tornar a engrescar els que ja havien vingut, però hem de convèncer també la gent que encara no ens coneix, però és cert que ens hem fet un espai, alguns editors han començat a avançar títols per poder arribar al festival.
El fet que Tiana Negra sigui sempre just abans que BCNegra fa que es complementin?
BCNegra és un grandíssim festival internacional de novel·la negra, nosaltres som el gran festival nacional del gènere. Els autors catalans que tenen un petit espai a Barcelona, a Tiana els tenim tots junts.
El fet que el festival es faci a Tiana ajuda a aquest format?
Busquem la familiaritat, la possibilitat d'allargar la trobada amb l'escriptor més enllà de la taula rodona. Això un poble ho permet molt més. La idea del festival neix de la seva alcaldessa, Esther Pujol, i tot el poble s'hi aboca cada any.
Aquest any serà el més intergeneracional?
Sí, perquè s'hi han implicat des dels alumnes de l'institut fins als usuaris de la llar de persones grans. En edicions anteriors també hi han participat la societat coral, el grup de teatre, els comerciants, la biblioteca; tothom va a l'una.
La resposta dels escriptors és tan bona com la del públic?
Hi ha escriptors que ens avisen quan tenen una novel·la a punt de sortir. Molts dels que hi participen hi volen tornar. Sense la seva implicació, seria difícil fer el Tiana Negra.
El festival comença amb l'homenatge al Col·lectiu Ofèlia Dracs, que no només es va dedicar a la novel·la negra.
Bona part dels escriptors són pares literaris de generacions que hem vingut després. Noms com Joaquim Carbó o Jaume Cabré han marcat un camí. A més, van contribuir a la dignificació de les literatures de gènere i s'ho mereixen.
Aquest any el festival posa un autocar per anar a buscar públic de fora.
La idea és una mena de còpia del Tren Negro del festival de Gijón. Vam veure que si volíem mantenir el caràcter familiar ho havíem de posar fàcil al públic, que no hagin de pensar on han de dinar o aparcar el cotxe. Per això posem un autocar des de Barcelona i organitzem un dinar per als assistents.
Què tenen en comú les lletres i la boxa?
L'any passat vam fer el primer combat de boxa. És una manera de debatre dues maneres d'entendre el gènere amb un àrbitre i amb el públic, que decideix qui és el guanyador. Aquest any combatran Francesc Ribera, Titot, regidor de la CUP a Berga, i Damià del Clot, alcalde de Vilassar de Mar, d'ERC, una lluita que tindrà morbo.
Per primer cop hi han convidat un autor estranger. Serà una constant en futures edicions?
Ens cal que hi hagi algun autor que tingui un llibre traduït al català abans que en cap altra llengua de l'Estat. No sabem si cada any en trobarem algun.
Què n'espera d'aquesta edició?
Que vagi tan bé com la de l'any passat, que els divertim, que serveixi per dignificar els autors de novel·la negra, i també vull aprendre moltes coses.
Què podria acabar matant el Tiana Negra?
Que no vingués ningú, perquè no tindria sentit malbaratar recursos públics per fer-lo si no hi hagués resposta. Si l'Ajuntament vol continuar i que el festival funcioni, tirarà endavant mentre hi hagi editorials que segueixin publicant novel·la negra en català. De tota manera, que desaparegués seria un crim.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.