cultura

Cultura

Artistes residents

El taller d'Edicions Murtra d'Arenys de Munt s'ha convertit en els darrers dos anys en un punt de trobada on artistes d'arreu del món fan estades

A Mataró s'exposen els gravats de 48 artistes de vint països diferents

Un mapamundi presideix el taller d'Edicions Murtra d'Arenys de Munt, que ja porta el sobrenom d'Art Print Residence, la residència de l'art d'imprimir. Amb agulles s'indiquen els punts més allunyats del planeta des d'on els han visitat, sobretot americans i australians. “Tenen molta curiositat per conèixer les tècniques i són molt inquiets artísticament”, explica Clàudia Lloret, que juntament amb el seu marit, Jordi Rosés, van obrir el taller i també la seva casa per compartir la seva professió i passió per la tècnica del gravat amb artistes d'arreu del món. També els han visitat japonesos, dues artistes d'Egipte i professionals vinguts de Sud-àfrica. A la força, l'anglès s'ha anat convertint en l'idioma oficial del taller residència.

Scott Ludwig, de la Universitat de Carolina del Sud, i David Montanero, degà a la Universitat de Mèxic, treballen aquests dies al taller d'Arenys de Munt per avançar en la seva obra. L'espai atreu durant l'any professionals que volen descobrir noves tècniques o aprofundir en la seva obra. L'experiència, la perfecció i la innovació en les tècniques que dominen la Clàudia i en Jordi són un reclam per atreure tant artistes estrangers com d'altres de més propers que participen en els tallers oberts que es fan un cop per setmana. “S'ha d'estimar el que fas i així pots anar perfeccionant la tècnica de l'estampació, perquè això és el que valoren els col·leccionistes”, assegura Lloret.

Una tercera artista vinguda de Vancouver, Emily Garrison, no ha baixat encara al taller, on es pot feinejar de 9 del matí a 5 de la tarda. “Segur que és a l'habitació pensant i creant nous projectes”, comenta Lloret. El petit jardí de la casa ajuda al relax i la inspiració dels artistes.

Un retrat obert al món

Tots han tingut la sort que la seva estada ha coincidit amb la inauguració de l'exposició que dijous va tenir lloc a l'Ateneu de la Fundació Iluro de Mataró. La proposta porta per títol Art Print Residence al món i mostra els treballs de 48 artistes que han visitat la residència els últims dos anys, des de la seva creació. Amb la voluntat de mostrar el potencial cultural i artístic, la Fundació Iluro va proposar als impulsors del projecte que demanessin als residents alguna de les obres realitzades al taller.

El resultat són 120 gravats provinents d'una vintena de països i emprant tècniques ben diverses. En el marc de l'exposició, que es pot visitar fins al 21 de febrer, s'han previst activitats com ara un taller d'estampació amb figures de fusta, o visites explicatives de les diferents tècniques emprades.

Alguns dels treballs fan ús de la xilografia a partir de les planxes de fusta o fent servir el fotogravat. Al taller d'Edicions Murtra, especialitzat en l'edició de llibres d'artista, s'ensenyen totes les tècniques possibles en estampació sobre paper. Cap dels projectes que els artistes s'han plantejat tirar endavant ha trobat obstacles. Amb la capacitat d'innovar amb els materials i estris que té en Jordi i la perfecció en l'estampació que sempre busca la Clàudia, s'han aconseguit complir tots els reptes.

Grans experts
Han acabat creant el seu propi taller després de liderar durant anys els tallers de gravat a Calella i Mataró. S'han dedicat a donar cursos i conferències arreu del món relacionats amb la tèc-nica d'estampació sobre el paper.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia