cultura

Ciència & Roll

david bueno i Torrens

Cultura i indústria científica

“La ciència és el nou rock-and-roll.” Amb aquesta frase tan enginyosa i provocadora comença una nissaga de còmics, Nowhere men, en què els protagonistes són quatre científics que, com van fer els Beatles amb la música, canvien el món amb la seva recerca. Generen una immensa indústria al seu voltant, i els efectes que això provoca de manera sinèrgica sobre la cultura i viceversa són espectaculars. Tanmateix, darrere aquesta ficció gràfica –d'una gran qualitat i complexitat argumental– s'hi amaga una realitat que, de tan quotidiana, sovint ens passa desapercebuda.

La ciència i la tècnica han tingut, tenen i continuaran tenint un impacte cabdal en les nostres vides. Només cal que donem una ullada al nostre voltant per veure com influeixen en les activitats diàries, a través d'una miríada de productes que consumim, des de fàrmacs quan estem malalts a televisors de plasma i telèfons mòbils –la ciència feta indústria i comerç, i també qualitat de vida–. I si donem una ullada dins nostre, veurem que aquests avenços també van canviant la manera com pensem, com veiem el món i com ens hi relacionem. Recordem, per exemple, la teoria de l'evolució, el Big Bang o l'estructura quàntica de l'univers, que ens han ressituat dins la natura i el cosmos i ens han ajudat a allunyar-nos de les supersticions, o en l'impacte d'internet en les relacions socials i l'accés al coneixement –la ciència feta cultura i, també, qualitat de pensament–. Però potser no tot són flors i violes, i algunes aplicacions generen controvèrsia: l'energia nuclear, els transgènics, la manipulació d'embrions, etc. Ja es comença a parlar de transhumanisme, una ideologia que considera els efectes de la introducció de les noves tecnologies en el si de la condició humana.

Per què us explico això? Doncs perquè avui començo aquesta columna d'opinió en què pretenc reflexionar sobre la cultura científica i el seu impacte en les nostres vides. Com a gran afeccionat al rock-and-roll, a la ciència i, de fet, a qualsevol manifestació cultural, el títol genèric no podia ser cap altre que Ciència & Roll. No sé si la ciència és el nou rock-and-roll, però l'atenció que es dóna als descobriments científics està creixent en l'opinió pública, i els canvis culturals que en comporta l'avenç són extraordinàriament profunds. Per això, cal reflexionar-hi, amb ment clara i oberta, però crítica i analítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia