cultura

Predileccions

D. Sam abrams

‘Invitation au voyage'

UUna antologia és un llibre de llibres i Sanahuja ha demostrat clarament que sap llegir-se, cosa ben difícil!

El món de les antologies és tan ric i divers que gairebé constitueix un subgènere de la poesia. Antologies personals, comercials, crítiques, pedagògiques, històriques, monotemàtiques... Antologies que serveixen per introduir, definir, enllaminir, reivindicar, reevaluar, actualitzar... M'agraden totes les categories, però tinc una flaca especial per les antologies d'autor preparades pel poeta mateix. Darrerament han passat per les meves mans tres antologies d'autor de consideració: From the New World. Poems 1976-2014, de Jorie Graham; 123, de Màrius Sampere; i Sang barata. Antologia d'autor, d'Eduard Sanahuja i Yll.

Sang barata és un llibre important d'un autor important. Si els mecanismes de ple reconeixement del talent poètic funcionessin com cal a la literatura catalana, Eduard Sanahuja ocuparia un lloc destacat a la platea de la lírica actual. Però les coses són com són i no podem deixar passar l'oportunitat de descobrir aquest gran poeta a l'antologia que ens acaba de regalar.

Una antologia és un llibre de llibres i Sanahuja ha demostrat clarament que sap llegir-se, cosa ben difícil!, perquè ha excel·lit en la tria i l'orquestració dels textos per formar una nova unitat significativa. El poeta ens ha ofert, en un ordre cronològic ascendent, una panoràmica general equitativa de la seva producció des d'El gos del galiot (1981) fins a El llançador d'espases (2013), passant per Mirador (1983), Doble joc (1988), En defensa pròpia (1994) i Compàs d'espera (2006), amb un colofó o fe de vida de quatre poemes inèdits.

Visió general equilibrada

El llibre compleix, de manera molt feliç, diferents funcions simultàniament. Destaca i prioritza els poemes que el poeta està convençut que són els millors. Presenta una visió general equilibrada d'una obra que abasta més de tres dècades. Serveix d'introducció o proposta de full de ruta poètica per als lectors. Rescata i revivifica l'obra més antiga. I un fet que no cal negligir és una invitació discreta, un cop llegida a fons la mostra antològica, a recuperar tots els llibres de l'autor per llegir-los des del nostre temps.

A les cultures que n'aprecien el valor, les antologies d'autor són l'avantsala o l'anunci de la publicació futura pactada de l'obra completa de l'autor en qüestió. No serà el cas, tant de bo!, perquè a Catalunya no s'aprecien gaire, per no dir gens, les autoantologies poètiques. Crec que és una falta de sensibilitat que caldria superar perquè les antologies d'autor són eines potents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia