cultura

La transició del Macba

El museu afronta un any 2016, amb la voluntat de repensar la institució per part del nou director Ferran Barenblit i amb mostres sobre el ‘punk' i Antoni Miralda

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) afronta el 2016 gairebé com l'any de la refundació de la institució, després de la greu crisi que va viure ara fa poc menys d'un any amb el cas de censura que va acabar amb la dimissió del seu anterior director, Bartomeu Marí. El nou responsable del centre, Ferran Barenblit, que es va incorporar a l'equip del museu el dia 1 d'octubre passat, va presentar ahir la programació de l'any deixant molt clar que tot s'inscriu dins del “procés general de repensar el museu”. El final del 2015 va ser una mica més dolç per al museu gràcies a l'èxit de públic (uns 15.000 persones) de la celebració del vintè aniversari a finals de novembre, cosa que Barenblit veu com a punt d'inflexió per plantejar-se el futur del museu a vint anys vista. “Quin model de museu volem? Quines són les bases per a la seva governabilitat? Quin Macba volem per al 2035”, es preguntava ahir el director del museu.

I en aquest context de transició i amb el poc temps de què ha disposat, Ferran Barenblit va explicar que la programació del 2016 “enllaçarà història i futur”. Malgrat que només una de les exposicions ha estat afegida a les activitats des de la seva entrada –la del punk i l'art contemporani, que Barenblit va programar en la seva anterior destinació al Centre d'Art Dos de Mayo (CA2M)–, el director del Macba va insistir que assumeix tota la programació d'enguany, impulsada en l'etapa anterior.

L'art i el ‘punk'

L'exposició afegida és, doncs, Punk. El seus rastres en l'art contemporani, que arribarà al Macba al maig, i que explorarà la influència de la cultura punk en les arts visuals, un fenomen que posa de manifest la forta relació entre l'art i les cultures populars contemporànies. Comissariada per David G. Torres, la mostra s'ha vist al CA2M de Móstoles
i a l'Artium de Vitòria. Abans, però, passaran pel Macba l'artista veneçolà resident a Barcelona José Antonio Hernández-Díez (març, al Convent dels Àngels) i la nord-americana Andrea Fraser, que a finals d'abril tindrà al Macba la seva primera exposició a l'Estat espanyol.

Tot just començada la tardor, el 21 de setembre arribarà l'exposició d'Akram Zaatari, fundador dels arxius de l'Arab Image Foundation de Beirut, que aplega material fotogràfic provinent de l'Orient Mitjà, el nord d'Àfrica i la diàspora àrab. Un dels grans de l'art català contemporani, Antoni Miralda, reunirà a l'octubre les seves obres realitzades o vinculades als Estats Units als anys 70, en una exposició comissariada per l'exdirector de la Tate ModernVicent Todolí. L'art dels anys 80, en canvi, protagonitzarà l'última de les exposicions del 2016 al Macba, en un mostra comissariada per Teresa Grandas.

Col·lecció a l'estiu

Com ja és habitual, el museu renovarà la seva exposició de la col·lecció permanent a l'estiu, que s'instal·larà a la primera planta. “Les 6.000 obres del museu ja permeten aproximacions diverses a la col·lecció”, va explicar Barenblit. En certa manera, aquesta primera presentació del fons ja proposarà “una reflexió sobre els temes que volem indagar en el futur”.

El que es desconeix de moment és si el museu haurà renovat aleshores l'acord que tenia amb la Fundació La Caixa per compartir les seves respectives col·leccions. “És un fórmula que ha donat resultats i amb una revisió s'hauria de continuar perquè és imprescindible que les dues col·leccions d'art contemporani de la ciutat estiguin relacionades. Hi estem treballant.”

Malauradament, el museu haurà d'afrontar aquest any crucial amb les mateixes penúries econòmiques que en els últims anys. El pressupost per aquest 2016 és de 10.400.000 euros, 200.000 euros menys que el 2015. “Aquest museu va molt just –va reconèixer el gerent del centre, Joan Abellà–. Sobretot, tenint en compte que encara tenim pendents les obres d'ampliació del Convent dels Àngels, que tenim planejades”.

Nou concurs per a l'equip curatorial

Per primer cop, el Macba convocarà properament dos concursos públics per nomenar dues de les places fonamentals del seu nou equip curatorial: el conservador en cap i el cap d'educació i programes públics. Fins ara, aquests membres de l'equip del museu eren nomenats directament pel director del centre. Així considerava que ho hauria de fer Ferran Barenblit quan va accedir al seu nou càrrec, però el mes d'octubre hi va haver un canvi de legislació pel que fa als consorcis que obliga a convocar un concurs obert.

A més, des de l'any passat l'Ajuntament ha passat a ser l'administrador de referència del museu –que aporta 4,3 milions d'euros al pressupost– i és obvi que el nou govern municipal és més procliu a aquest tipus de procediment de tria de personal. “No hi tinc cap problema perquè no m'agrada la idea que els directors siguem cabdills totpoderosos”, opina Barenblit. La Generalitat aporta 3 milions i el Ministeri de Cultura, 1.040.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA