cultura

Cultura

Programació dels actes del centenari de la Sala Cabanyes i els Pastorets de Mataró

Un segle teixint teatre

L'entitat cultural Sala Cabanyes de Mataró i el seu espectacle estel·lar, els Pastorets, compleixen cent anys de vida

S'han programat activitats diverses fins l'abril del 2017 i l'actor Joan Pera és l'ambaixador del centenari

Dues icones marca de la casa de Mataró compleixen cent anys: la Sala Cabanyes i el seu vaixell insígnia, l'espectacle teatral dels Pastorets. Ja queda lluny aquell 1916 quan, per mitjà de mossèn Josep Plandolit, es va crear la Secció Dramàtica, que després passaria a anomenar-se Sala Cabanyes. Per commemorar aquest segle de vida l'entitat ha organitzat un seguit d'actes –amb el teatre i la música com a protagonistes– que començaran dissabte, s'allargaran fins l'abril del 2017 i tindran en els Pastorets el principal reclam.

El tret de sortida serà la gala inaugural del centenari, que, sota la direcció de Toni Grané i Georgina Blanch, proposa un recorregut pels cent anys d'història de la Sala Cabanyes a través de cançons i fragments d'obres que s'han representat a l'escenari de l'entitat. A partir d'aquí s'enceta una programació teatral amb obres com ara L'Audiència –de Peter Morgan i dirigida per Pere Vàzquez– al febrer; Ball d'agost –de Brian Friel, amb la direcció de Joan Peran i Jordi Gironès– a l'abril, o el musical Blancaneu i els set nanets, al maig. Aquesta obra és tot un referent dins dels espectacles d'aquest gènere representats a la Sala Cabanyes i serà dirigida per Josep Maria de Ramon.

Ja a l'octubre, el clàssic Terra baixa, amb direcció de Josep Maria Rabassa, clourà l'any de representacions teatrals del centenari per donar pas a la cirera del pastís al desembre: els Pastorets. En Jonàs i en Mataties, la Lluna, en Satanàs, en Naïm i tants altres personatges i quadres icònics viuran els seus cent anys de representacions a Mataró amb la funció de gala prevista per al dia de Nadal. Com a novetat d'enguany, durant el gener es programaran funcions especials de l'obra de Ramon Pàmies en què s'instal·laran pantalles perquè l'espectador pugui veure els canvis que hi ha darrere l'escenari. Prèviament, però, el 6 de novembre, el Cor Ciutat de Mataró protagonitzarà el concert dels Pastorets de Mataró, concebut com “un espectacle global”.

Tal com assenyalava la presidenta de la Sala Cabanyes, Anna Gené, enmig hi haurà tot tipus d'actes per celebrar l'efemèride, entre els quals destaca la Tercera Trobada de Satanassos a Mataró, l'exposició dels cent anys de l'espectacle al Museu de Mataró, la presentació del llibre del centenari o la gravació del disc amb la música dels Pastorets. La música, precisament, serà la protagonista del “regal” que l'entitat farà a Mataró. Un concert al Pati del Cafè Nou, a l'estiu, en què es repassaran diverses cançons de muntatges que han passat per l'escenari de la Sala Cabanyes.

A més, l'entitat s'ha dotat de la figura de l'ambaixador per a l'any del centenari: l'actor mataroní Joan Pera, que durant la presentació del programa dels actes va rememorar els seus inicis com a actor dins l'entitat. “Jo seré un pastoret tota la vida”, va assegurar Pera, que va destacar “l'empremta social, cultural, ciutadana i artística” del muntatge estel·lar de la Sala Cabanyes. “Els Pastorets eren el color de la meva vida, aquí hi vaig aprendre a parlar bé el català i sóc qui sóc gràcies a aquesta casa i la seva gent”, va reconèixer l'actor. En aquest sentit, Pera va subratllar el valor humà dels Pastorets de Mataró. “El dia que es facin sense les persones passaran a ser un espectacle adotzenat”, va reblar.

L'any del centenari
Teatre, música, exposicions, xerrades, la presentació d'un llibre o l'enregistrament d'un disc són alguns dels actes que la Sala Cabanyes de Mataró té programats al llarg d'aquest any i part del que ve per commemorar el segle de vida de l'entitat i l'espectacle dels Pastorets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona