cultura

Un llibre recorda els 638 gironins afusellats

Aïda Lorenzo i Esther Llorenç han partit dels consells de guerra franquistes

La llarga repressió franquista a les comarques gironines: de 1938 a 1952 és el darrer llibre de les incansables Aïda Lorenzo i Esther Llorenç en la seva lluita pel reconeixement de les víctimes de la dictadura espanyola. Al capdavant de l'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme (AFRP), mare i filla –i filla i néta, respectivament, de Juan Lorenzo, guàrdia civil figuerenc afusellat el 1939– han fet una tasca de recuperació de la memòria de les persones assassinades pel règim franquista a la demarcació de Girona. Aquesta última obra és la culminació de més de deu anys de parlar amb familiars de víctimes i de recerca, no sempre fàcil, als arxius del Tribunal Militar de Barcelona, de la Diputació de Girona i de diversos ajuntaments.

El llibre, editat amb el suport de la Diputació de Girona i Impremta Pagès, és una relació exhaustiva de les persones originàries o residents a les comarques gironines que van ser jutjades i afusellades amb consells de guerra sumaríssims. En total, 638 víctimes documentades, la majoria mortes a Girona, però també a Lleida i Lleó, entre altres indrets. Esther Llorenç explica que els documents dels consells de guerra “estan plens de mentides” i destaca que cal recuperar, com han intentat fer al llibre, la memòria de les persones anònimes que van ser represaliades: “Sempre parlem de les grans personalitats, però el país també són tots els anònims que van donar la seva vida per la República.”

L'AFRP continua reclamant que l'Estat espanyol condemni la dictadura, que es faci un reconeixement digne a les víctimes del franquisme, que s'anul·lin tots els consells de guerra i que s'obrin les tombes i fosses per recuperar els cossos dels familiars. “No demanem res de l'altre món, és un simple acte de justícia per tancar les ferides”, afirma Llorenç, molt crítica amb la llei de memòria històrica, que considera que està mal feta. Tot i que aquests objectius encara estan lluny d'assolir-se, Llorenç confia que una eventual independència de Catalunya faciliti les coses perquè es faci net una vegada per totes en aquest tema. I recalca que hi ha molta feina pendent per recuperar les històries dels represaliats pel franquisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA