cultura

HISTÒRIA

ferran aisa

Inèdit sobre la Guerra Civil

Base publica un llibre inèdit del polifacètic Jaume Miravitlles i Navarra (Figueres, 1906 - Barcelona, 1988). Amic de Dalí i de Buñuel, va actuar en les seves dues primeres pel·lícules surrealistes, Un chien andalou i L'age d'or. De jove va militar a Estat Català i va participar en els Fets de Prats de Molló del 1926. Per les seves activitats subversives va ser empresonat. Durant la Segona República milità en el Bloc Obrer i Camperol fins al 1934 en què s'incorporà a l'ERC.

Els seus escrits periodístic els trobem a L'Hora, L'Opinió i La Humanitat. Miravitlles va ocupar càrrecs rellevants durant la Guerra Civil, ja fos primer al Comitè Central de les Milícies Antifeixistes com, posteriorment, al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Des del Comissariat va crear la productora de cinema Laya Films i va conèixer nombrosos intel·lectuals que passaven per Barcelona, com ara André Malraux. En acabar la guerra es va exiliar a França i va dirigir la revista El Poble Català. Finalment va fixar la seva residència a Nova York, on va viure fins al 1963, en què va tornar a Catalunya.

Jaume Miravitlles va ser autor de nombrosos llibres sobre la seva visió de la República, la Revolució i la Guerra Civil, per exemple Episodis de la Guerra Civil Espanyola (1972) i Gent que he conegut (1980). Aquest treball, Veritats de la Guerra Civil Espanyola, és un encàrrec que li va fer el president Companys al seu exili de París per donar a conèixer les veritats d'aquells fets històrics. Miravitlles va redactar-lo des del punt de vista del govern de la Generalitat de Catalunya i, especialment, seguint els paràmetres del mateix Companys. El text d'aquest llibre ha restat inèdit fins ara. L'historiador Ramon Batalla Galimany afirma a la introducció: “Aquest llibre és un intent, fet el mateix 1939, d'explicar què va ser la guerra i, sobretot, per què la República i el Govern català van perdre.”

Miravitlles explica i analitza les diverses situacions que es van donar a Catalunya i a Espanya al llarg de la guerra i ho fa cercant els antecedents com són la proclamació de la República el 14 d'abril del 1931, els diversos esdeveniments dels següents anys fins arribar als fets del 6 d'octubre de 1934 i, ja entrant en matèria, tot el que va viure Catalunya del 1936 al 1939: el 19 de juliol del 1936, l'actitud dels anarquistes, la incorporació de la CNT al Govern de la Generalitat, la posició dels comunistes, els Fets de Maig del 1937, la repressió contra el POUM, l'arribada de Negrín i el govern de la República a Barcelona, la intervenció soviètica, l'ajuda de Hitler i Mussolini a Franco, el cop d'Estat Casado-Besteiro i moltes altres vicissituds que l'autor va viure en aquells moments polèmics, tràgics però històrics, de la Guerra Civil. Un llibre que aclareix moltes coses que se saben a mitges però que ara agafen categoria de veritats amb el testimoni de Jaume Miravitlles.

VERITATs SOBRE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
Jaume Miravitlles
Editorial: Base Barcelona, 2015 Pàgines: 236 Preu: 18,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Guillem Gisbert i La Ludwig Band canten junts ‘Les aventures del general Lluna’ a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
festival

El nou festival Winterfest arribarà a Fontanals de Cerdanya el 6 i 7 de desembre

Fontanals de cerdanya
patrimoni

Salou instal·la jardineres inspirades en el modernisme

Salou
cultura

Tretze programes de la festa major de Vilafranca del Penedès, amb sorpresa de joia

Vilafranca del Penedès
Música

Marta Shanti guanya el 45è Concurs de Cançó de Salitja amb “Fada negra”

Salitja
música

Rosalía publica ‘New Woman’ amb la cantant tailandesa de k-pop Lisa

barcelona
patrimoni

Recuperen l’església romànica de Sant Julià d’Úixols de Castellterçol

Castellterçol
Arturo Gaya
CANTAUTOR I COFUNDADOR DEL GRUP QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES

“Entre ‘Eufòria’ i els festivals, la cançó d’autor no té espai”

La Palma d’Ebre
Aina Clotet
Actriu

“És essencial que sempre hi hagi veritat en l’actuació”

Barcelona